AnnonsElectrolux Professional AB

Varannan bostadsägare klarar inte av ökade utgifter

22 mar 2023

Bland svenska bostadsägare uppger varannan att de inte skulle klara av ökade utgifter på mer än 6 000 kronor i månaden. Det finns också regionala skillnader. Det visar Nordeas senaste Boendebarometer som Kantar Sifo genomfört. 

Undersökningen genomfördes bland cirka 1 000 män och kvinnor 18-65 år som äger sitt boende i Sverige. I Norra Sverige och i Småland anger sex av tio (63 procent) att de inte skulle klara av ökade utgifter på mer än 6 000 kronor i månaden. Undersökningen visar också att nära hälften (47 procent) av de som funderat på att sälja sin bostad har avstått på grund av de sjunkande bostadspriserna

– Det är framförallt i storstadsregionerna som bostadspriserna har stigit som mest och där har fallet också varit som störst. För de som har hög belåning är det nog oroande att se värdet på sin bostad minska, säger Ingela Gabrielsson, Nordea. Foto: Nordea.

– Det är en bister utveckling. Hushållen fortsätter att plågas av höga priser på många områden och ser nu sina buffertar och besparingar krympa ihop. Det återkommande rådet att göra en budget och försöka kapa sina utgifter gäller i högsta grad även nu, säger Ingela Gabrielsson privatekonom Nordea.

Så många som 76 procent tror på stigande bostadsräntor det kommande året. Det tillsammans med de allmänt ökande levnadskostnaderna spär på oron för den egna ekonomin

– Svenska bostadsägare räknar kallt med ännu högre räntekostnader. Och det är förstås bra att vara förberedd på kommande kostnadsökningar. Prognoser pekar på ytterligare höjningar av styrräntan före sommaren. Alla bolånetagare bör se över sina boränteval och prata med sin bank för att förhandla sig till bästa möjliga boränta.

Varannan bostadsägare tror att deras bostad har minskat i värde det senaste året. Boende i storstadsregionerna tror det i högre grad än boende i övriga landet, medan boende i Norra Sverige tror det i lägst grad (36 procent).

– Det är framförallt i storstadsregionerna som bostadspriserna har stigit som mest och där har fallet också varit som störst. För de som har hög belåning är det nog oroande att se värdet på sin bostad minska, avslutar Ingela Gabrielsson.

Undersökningen är genomförd den 14 – 26 februari 2023. på uppdrag av Nordea via Kantar Sifos webbpanel. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder och region.

Föregående artikel ”En medlem blev avhyst av Kronofogden” – kniviga scenarion med Borätt forum
Nästa artikel Domen klar bfr:en ska betala 4 259 000 kr i markhyra

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här