AnnonsElectrolux Professional AB

Värdet av att hålla koll på sina avtal

23 okt 2023

Styrelsen i föreningen 47 Blixten i Uppsala, missade att säga upp avtalet med HSB med en uppsägningstid på 1 år – nu tvingas de förlänga den tekniska förvaltningen i fem år. Det gäller att ha koll på sina avtal.

-Vi får finna oss i att vi gjorde fel, vi är lekmän och vår okunskap gjorde att det resulterar i sådana här saker, säger vicevärd och extern firmatecknare Michael Mogren, anställd av föreningen. Nu är vi bundna hos HSB till år 2028!

Brf 47 Blixten i Uppsala med 330 lägenheter. Foto: Michael Mogren.

-Det är typiskt men vi kan inget göra. Vi och HSB hade tolkat kontrakten på olika sätt, vi tog in en advokat som tittade på kontraktet och konstaterade att vi hade misstolkat det. Tyvärr var felet på vår sida.

Föreningens kontrakt förnyas med automatik vart femte år och nu var de försenade med uppsägningen i ett år på grund av feltolkning.

-Vi tolkade det som om det var i år med ett års uppsägningstid framåt men det var tvärtom vi skulle ha sagt upp avtalet året innan, berättar Michael Mogren. Vi har haft en dialog med våra förvaltare och försöker förbättra och förnya saker som vi har varit missnöjda med.

-Jag tycker att man skall betona att kontraktet är från 1994. Kanske skrevs kontrakten annorlunda då. Styrelser kommer och går. Med långa uppsägningstider och långa kontraktstider är det svårt att få in rutiner som fungerar in i nya styrelser. Maktbalansen mellan professionella entreprenörer och lekmän i bostadsrättsföreningar kan lätt bli skev, säger Henrik Ahlberg, vice ordförande i föreningen.

Vad har ni varit missnöjda med?

-HSB har legat efter vad gäller att jobba digitalt och det har vi inte riktigt tyckt om. Alla våra övriga avtal med HSB är uppsagda men inte den tekniska förvaltningen.

Sparar ni allt ”styrelsematerial” digitalt som avtal och dylikt?

-Vi håller på att förbereda oss för att göra det. Vi är en gammal förening vi ligger efter men vi jobbar hårt med att digitalisera allt i dagsläget, vi uppför nu en digital kalender för att undvika att sådana här händelser inträffar igen, säger Michael Mogren.

-Det är därför vi försöker få rutiner och system på plats som motverkar denna inbyggda obalans. Vi ser det som en av våra viktigaste uppgifter just nu. Digitalisering är vägen framåt och det är något vi har fört samtal med HSB om en längre tid, säger Henrik Ahlberg.

 

Föregående artikel Från impopulär ”smyghöjning” till succé
Nästa artikel ”JM agerar hänsynslöst mot oss”

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här