Det är tyvärr mycket vanligt med vattenskador i fastigheten som styrelsen i en bostadsrättsförening behöver hantera genom bland annat kontakt med bostadsrättshavare, försäkringbolag, entreprenörer och andra inblandade. Vattenskador inträffar ofta i kök orsakade av kyl och frys eller i bad– och duschutrymmen orsakade av skador i tätskikt och ledningssystem. Vem är ansvarig för vattenskadorna och ska föreningen eller medlemmens försäkring täcka kostnaderna?
Föreningen är skyldig att hålla lägenheten, huset och marken i gott skick och ansvarar därmed för huset, marken och alla gemensamma ytor. Bostadsrättshavaren ansvarar för det inre underhållet, vanligtvis väggar, golv, tak, inredning och utrustning som till exempel handfat, toalett, badkar eller garderober. I badrummet ansvarar medlemmen för tätskiktet.
Bostadsrättshavaren är som huvudregeln ansvarig för skador på det inre underhållet medan föreningen ansvarar för fastighetens övriga delar. Vad gäller ansvaret för återställande vid en vattenskada så skiljer det mellan vattenskador och vattenledningsskador. Vid en vattenledningsskada är föreningen ansvarig för att återställa det inre, det som bostadsrättshavaren vanligtvis ansvarar för. Men det finns undantag, om skadan uppkommit genom vårdslöshet eller försummelse är bostadsrättshavaren ansvarig för återställandet av det inre. En vattenledningsskada anses vara läckage från en trycksatt tappvattenledning. Vidare svarar bostadsrättshavaren inte för reparationer av ledningar för avlopp, värme, gas, elektricitet och vatten eller ventilationskanaler om föreningen har försett lägenheten med ledningarna och dessa tjänar fler än en lägenhet.
Ansvarsfördelningen bör vidare specificeras i föreningens stadgar där det bör framgå vilken part som ska bära vilken kostnad vid en uppkommen vattenskada. Det är därför av stor vikt att föreningens stadgar är tydliga, preciserade och reviderade av en sakkunnig inom området.
Oavsett hur ansvarsfördelningen är fördelat i stadgarna så kan den som har fått en vattenskada begära motparten på skadestånd om denne agerat med vårdslöshet eller oaktsamhet. Den vållande parten ska då betala för den andra partnerns merkostnader på grund av den uppkomna skadan.
Vid en vattenskada bekostar bostadsrättshavarens försäkring ofta skador på ytskikt som golv, väggar och tak eller fast inredning som köksinredning och badrumsinredning, oavsett om vatten kommer inifrån eller utifrån. Det gäller dock inte om vattnet tränger in utifrån genom till exempel tak, fasad, och terrass med felaktig avrinning eftersom det anses som en underhållsfråga och inte försäkringsfråga. Undantag gäller vid skyfall som anses som en naturkatastrof som försäkringen ska täcka.
Utöver ansvarsfördelningen mellan medlem och förening och själva försäkringsfrågan är det viktigt att föreningen känner till att de alltid svarar för de tre U:
undersökning av skadan
utrivning av ytskikt
uttorkning