AnnonsMiele

VD åtalas för mutbrott efter lägenhetsrenovering på Östermalm

11 dec 2023

En före detta vd för ett framstående byggbolag, specialiserat på omvandling av råvindar till lägenheter i Stockholm, åtalas för grovt tagande av muta efter en lägenhetsrenovering på Östermalm. Åtalet uppgår till nära tre miljoner kronor och bygger på misstankar om att vd:n endast behövde bekosta en bråkdel av de verkliga kostnaderna för renoveringen.

Brotten tros ha begåtts under 2020 när en underentreprenör till byggbolaget renoverade en bostadsrätt. Åklagaren, Jonas Bergendahl, påstår att mutan försöktes döljas i bolagets bokföring för att undvika frågor från revisorer och andra.

En före detta vd för ett framstående byggbolag, i Stockholm, åtalas för grovt tagande av muta efter en lägenhetsrenovering på Östermalm. Foto: Adobe Stock.

Åklagaren påpekar att den tidigare vd:n gjorde en vinst på sex miljoner kronor genom affären och att mutans värde, enligt åtalet, begränsas till 2 963 250 kronor, motsvarande underentreprenörens kostnader för renoveringen.

Åtalet inkluderar också yrkanden om företagsböter på sex miljoner kronor vardera för både byggbolaget och underentreprenören, baserat på deras höga omsättning. De inblandade parterna förnekar alla brottsliga handlingar.

Det påstådda mutbrottet kastar ljus över en möjlig korruption inom byggbranschen och pekar på försök att undanhålla kostnader i bokföringen för att undvika upptäckt. Rättegången kommer att utvisa om dessa anklagelser står sig och vilka konsekvenser det kan få för inblandade parter.

Källa: Dagens Industri

Föregående artikel Mår du dåligt på grund av din privatekonomi?
Nästa artikel Så blir EU-kraven på energieffektivisering av bostadshus

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här