AnnonsElectrolux Professional AB

Veckans fråga: är du för gammal för ett nytt bolån?

9 jun 2022

Det är inte bara på arbetsmarknaden som åldersdiskriminering förekommer i hög grad, även inom bankväsendet gör den sig påmind. Har du känt dig ålderdiskriminerad när du ska ta ett nytt banklån? Är du för gammal för ett bolån?

För många pensionärer är det svårt att få bostadslån, trots låga boendekostnader. Många banker låter hellre åldern än betalningsförmågan styra. Det är inte ovanligt att äldre häpnar och känner sig kränkta när de närmar sig pensionen och banken erbjuder sämre räntor.

Svår ekonomisk situation

– Vi bedömer återbetalningsförmågan utifrån den stadigvarande inkomsten. Vi får och vill inte bidra till att sätta kunden i en svår ekonomisk situation, säger produktchefen Lars Lindmark, SBAB.

Det var just SBAB som införde en schablonregel för fem år sedan som gick ut på att alla som fyllt 60 år fick sin inkomst nedräknad med 30 procent – oavsett arbetssituation. Detta gjorde det svårt för många äldre att få lån och orsakade ett ramaskri. Fem personer anmälde banken till diskrimineringsombudsmannen (DO). De vann. SBAB bröt mot lagen, enligt DO.

  Borätt Forum undrar...


  Är du för gammal för ett nytt bolån?

  Vill du vara med i vår styrelsepanel och svara på frågor om styrelsearbetet?
  Jag vill vara med i Borätt Forums styrelsepanel.

  Föregående artikel Nya bostadsrättslagen klubbad
  Nästa artikel Priserna på bostadsrätter – ett lätt fallande fall

  Lämna ett svar

  Skriv din kommentar!
  Skriv ditt namn här