AnnonsElectrolux Professional AB

Veckans fråga: Föreningarna planerar höjningar

2 jun 2022

Högre räntor och ökade driftskostnader tvingar många föreningar att höja sina avgifter.

I förra veckan ställde vi frågan till föreningarna om de planerar att höja sina avgifter i år. Av de svar vi fick in var det en övervägande majoritet, närmare 75 procent, som svarade ja. Skälen är främst höjda räntor, ökade driftskostnader och att planerade renoveringar väntas bli dyra.

För en del föreningar är det första höjningen på många år, medan andra regelmässigt höjer för at ta höjd för ökade kostnader.

En förening som inte planerar att höja avgiften skriver att de i stället kunnat öka sina hyresinkomster från tredje part och en förening genomförde redan till årsskiftet en höjning då de förutsåg ökade kostnader.

En förening som lever med en hög belåning på grund de dåliga tiderna på 90-talet konstaterar att ”de fantastiska lågräntetiderna” är över men att det ändå inte är katastrof. Inom den föreningen för man ett resonemang kring om man kan skjuta på ett större underhållsarbete för att jämna ut avgiftshöjningarna.

Många har svarat att deras höjningar ligger i häradet 1–3 procent.

En förening som är inne i en investerings och renoveringsperiod höjer avgiften, medan en annan förening som står inför ett hissbyte inte höjer – de har redan lagt in hissbytet i underhållsbudgeten. Om den dryga miljon som finns i kassan idag inte skulle räcka går hissbytet att skjuta på.

En förening som inte höjt avgiften sedan huset stod inflyttningsklart 2015 gjorde sin första höjning till årsskiftet 2022 och räknar nu med att höja avgiften med 2 procent under flera år i rad.

En förening som vid ingången av 2022 hade likviditet för 12 månader framåt avvaktar utvecklingen. Någon höjning är inte beslutad men heller inte utesluten.

Föregående artikel FI:s besked: Ingen hjälp till skuldsatta hushåll
Nästa artikel Veckans fråga: tillåter din förening grillning?

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här