AnnonsElectrolux Professional AB

Vem är skriven i föreningen?

25 okt 2023

Hur bra koll har bostadsrättsföreningar på vilka som är skrivna i fastigheten?

Allt fler bostadsrättsföreningar kollar upp vilka som är skrivna i fastigheten. Det är ett sätt att få hitta olovliga andrahandsuthyrningar, men också en säkerhetsfråga.

I brf Kungen7 har man på detta sätt upptäckt flera olovliga andrahandsuthyrningar. Ordförande Erik Stoltenberg ser kollen som ett extra hjälpverktyg.

– Vi knackar på och lämnar över papper med de regler som gäller för vår förening. De som hyr verkar inte veta att de hyr olovligt. Ofta brukar vi prata med bostadsrättsinnehavaren och ge tillstånd för uthyrning i max ett år – vi vill ju inte göra människor hemlösa.

Anki Beijer, ordförande i brf Ritlaget 3 i Vällingby förklarar att hon kollar upp vilka som är skrivna i fastigheten ett par gånger om året. Detta för att hitta olovlig andrahandsuthyrning, men också för att få bättre koll och förebygga ordningsproblem.

– Vi har hittat uppenbart orimliga folkbokföringar, med för många personer i samma lägenhet, säger hon. Men vi har också hittat lägenheter där det bor folk men ingen är skriven. Bostadsrättsinnehavaren är skriven någon annan stans. Det är ett större problem, för om något verkar misstänkt där går polisen inte in eftersom de inte vet vem de ska eftersöka.

Självklart anmäler brf Ritlaget 3 uppenbara felskrivningar till Skatteverket.

Men, säger Anki Beijer, det är orimligt svårt att bli av med felskrivna individer.

Man får ligga på för att få till en rättelse.

Caroline Silverudd – Lundbom är ordförande i Brf Mallen på Söder i Stockholm. Hon har inte gjort någon koll över vilka som är skrivna där, men har haft en del problem med andrahandsuthyrningar:

En lägenhet köptes men ägaren flyttade inte in utan vi misstänkte att den användes som personalbostad.  En av de boende blev utelåst på balkongen och kompisen somnade på fyllan och killen på balkongen försökte klättra ner och ramlade och bröt benet. Sedan försvann dessa snabbt och kort efter såldes lägenheten.
En äldre dam köpte när föreningen ombildades tillsammans med sin brorson. Damen dog för några år sedan. Brorsonen ansökte om att hyra ut i andra hand med hänvisning att familjen skulle flytta tillbaka till Sverige från Spanien. Men när de kom in med en ny ansökan för år 3 då sa vi nej och då såldes lägenheten.

– Vi gillar inte att det bor människor i huset som inte är med i föreningen och därför inte bidrar med sitt engagemang, säger hon.

 

Föregående artikel Vänta inte tills det brinner i knutarna
Nästa artikel Innan kylan kommer – täta dina fönster

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här