AnnonsMiele

Vi har full koll på renoveringen

5 aug 2023

Fasaderna ser bedrövliga ut, men det beror inte på vanskötsel utan på att de har skyddsknackats för att torka ut och för att lösa bitar inte ska falla ner. Brf Sköntorp 2 har full koll.

Till vintern kommer det första huset att ståta med ny fasadputs och renoverade fönster.

Husen på Sköntorpsvägen i Årsta stod färdiga 1962. Sedan bostadsrättsföreningen bildades i början på 2000-talet har stora renoveringar som tak, hissar, avloppstammar och tvättstugor gjorts. Återstår fasader, balkonger och fönster. Fasadjobbet har projekterats under flera år, men försenats av en strid om fönstren skulle bytas eller renoveras.

Styrelseledamoten Peter Brehmer möter upp utanför 126:an, det hus som är värst åtgånget.

– Vi hade fått kommunens tillstånd att byta fönstren, men medlemmarna var oense. En falang motsatte sig fönsterbyte och överklagade kommunens beslut. Länsstyrelsen gav de klagande rätt. Det visade sig också att renovering skulle bli mycket billigare än att byta till likadana. Dessutom är originalfönstren speciella, med tre glas och en ventilationsfunktion som fungerar väl, berättar han.

Uppåt den såriga fasaden ser man en hörna där fukten trängt in i lättbetongstommen så man har fått knacka ur extra mycket eftersom där bildats mögel.

Peter Brehmer berättar att renoveringen av fönster och fasad beräknas gå på cirka 50 miljoner kronor, men att föreningens ekonomi är god.

– ­Vi har tagit höjd för detta under flera år genom att höja avgifterna.

Att få tag på bra entreprenörer har också varit en stötesten. För ett år sedan ville entreprenörerna inte ens lämna offert trots att det rör sig om tre stora hus med omkring 1000 fönster. Nu har flera företag hört av sig. Föreningen har fått in flera offerter och fått hjälp av projektledaren att hitta rätt. Ändå garderar man sig extra:

– ­Vi har avtalat om att renovera det första huset i år, med option på att få göra de två övriga om vi är nöjda, säger Peter Brehmer.

Han förklarar att det svåraste i processen har varit att komma till beslut, att våga lita på entreprenören och att informera medlemmarna lagom mycket.

– Det finns en hel del kompetenta personer i föreningen som kanske gärna skulle vilja bidra med sitt kunnande, men styrelsen har medvetet valt att inte involvera dom, utan att låta projektledare och entreprenör arbeta ostört, säger han

Föregående artikel Styrelseutbildning är viktigt – vi hjälper er!
Nästa artikel Betong suger som en svamp

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här