AnnonsStyrelsesupport

Viktiga tips inför budgetarbetet

9 sep 2021

Nu är det hög tid att komma i gång med höstens budgetarbete! Budgeten är ju ett viktigt redskap i driften och skötseln av en bostadsrättsförening, såväl på kort som lång sikt.  Har man koll på kostnader och intäkter undviker man onödiga och ibland rent av obehagliga överraskningar. Det finns några saker som är särskilt viktiga för ett lyckat budgetarbete. Här är några bra tips.

En uppdaterad underhållsplan

– Det är väldigt viktigt att se till att man har en ordentligt uppdaterad underhållsplan som sträcker sig åtminstone 30 år framåt i tiden, menar Måns Ahlberg, ekonomisk förvaltare på Storholmen Förvaltning. Planen måste ju också regelmässigt stämmas av mot en genomgång av fastigheten.

Måns Ahlberg, ekonomisk förvaltare

Utan en underhållsplan riskerar man missa underhåll som håller på att bli akut och kan innebära stora kostnader. Med en underhållsplan kan man budgetera för kommande kostnader, ta höjd i till för eventuella höjningar av avgifterna och inleda förhandlingar med banken i god tid när det börjar bli dags för exempelvis en renovering av fasader.

Se över föreningens avtal

– Inför budget arbetet bör man också se över sina avtal, kontrollera om det finns eventuella indexregleringar som man kanske behöver ta höjd för, säger Måns Ahlgren.

Ha koll på tomträttsavtalet

– Här finns det olika modeller men oavsett så är det viktigt att ha koll på eventuella avgiftshöjningar.

Använd budgeten som ett verktyg i styrelsearbetet

– När man väl har sin budget klar så gäller det att styrelsen arbetar med den så att det inte bara blir ett dokument som blir liggande. Se till att följa upp utfallet, menar Måns Ahlberg. Är utfallet negativt, ett underskott, då gäller det att se över vad som måste göras. Är avgifterna för låga, behöver vi hyresförhandla och så vidare.

Sedan finns ju alltid möjligheten att ta in professionell hjälp i budgetarbetet, men som sagt, utan en väl genomarbetad och uppdaterad underhållsplan står man sig slätt i budgetarbetet, avslutar Måns Ahlberg.

Föregående artikel Brf:er som installerat IMD får tillbaka momsen
Nästa artikel Dags att mäta radon

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här