AnnonsElectrolux Professional AB

Viktigt att boende i bostadsrättsföreningar får del av elstöd

19 jan 2023

Bostadsrättsföreningar räknas som företag och får därför vänta på elstödet trots att de har haft stora kostnader.

–Det viktigt att boende i bostadsrättsföreningar får samma stöd som boende i andra upplåtelseformer, säger Johanna Frelin, vd på Riksbyggen. Den ökade elkostnaden drabbar den boende i två led, föreningen får ökade kostnader för fastighetselen och den enskilde för sin hushållsel.

Bildtext: Mari-Louise Persson, miljö- och energichef och Johanna Frelin, vd på Riksbyggen.

Riksbyggen, som förvaltar mer än 200 000 bostadsrätter över hela landet, har på kort tid ställt sig bakom två öppna brev till statsrådet Ebba Busch, om gasprisstöd och nu om elstöd.

–Både när det gäller ökade kostnader för såväl gas som el är det viktigt att boende i bostadsrättsföreningar får samma stöd som boende i andra upplåtelseformer. Detta är en fråga som är oerhört viktig för oss att lyfta till regeringen.

Många bostadsrättsföreningar har länge arbetat med energieffektivisering. Detta kompenserar dock inte för de ökade energipriserna på kort sikt.

–När det gäller den ökade elkostnaden så påverkar den boende i bostadsrättsföreningar i två led, dels att föreningen får ökade kostnader för fastighetselen och dels för den enskildes hushållsel, säger Mari-Louise Persson, miljö- och energichef på Riksbyggen.

I deras öppna brev till statsrådet Ebba Busch vill de säkerställa att boende i bostadsrättsföreningar ska få samma stöd som boende i andra upplåtelseformer och inte behandlas annorlunda jämfört med villaägare. De menar att oavsett form av uppvärmning, berg-, fjärr- eller elvärme, är många relativt elkrävande.

Nu har det även aviserats ett ytterligare elstöd för november och december 2022. Detta ska endast gå till hushållen, inte företag, vilket då innebär att många bostadsrättsföreningar inte får ta del av stödet även om de har höga elkostnader.

Många bostadsrättsföreningar har länge arbetat med energieffektivisering. Det arbetet fortgår och är väsentligt, men kan inte på kort sikt kompensera de rekordhöga energipriserna.

Den tidigare regeringens elprisstöd för vinter 2021/2022 hade en utformning som innebar att bostadsrättsföreningar inte kunde ta del av kompensationen. Vi vill säkerställa att denna skevhet inte upprepas. Därför undrar vi, Ebba Busch hur säkerställer du att boende i bostadsrättsföreningar får del av elstöd?

Källa: Mynewsdesk

Föregående artikel Sprängningen på Södermalm – chockade boenden fick snabb info
Nästa artikel Skjutningar sänker lägenhetspriser

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här