AnnonsElectrolux Professional AB

Vilseledande marknadsföring ger påföljder

15 maj 2024

En av de främsta anledningarna till att mäklare i Stockholms län får disciplinära påföljder är vilseledande marknadsföring, särskilt kring antal rum, rapporterar Mitt i. Under 2023 mottog Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) nästan 150 anmälningar om mäklare som lämnat felaktig information i sina marknadsförings- eller objektsbeskrivningar, exempelvis om boyta eller antal rum.

Förra året mottog Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) nästan 150 anmälningar om mäklare som lämnat felaktig information om exempelvis om boyta eller antal rum i sina prospekt. Foto: Adobe Stock.

Enligt FMI:s jurist, Elin Häggeborn, beror detta ofta på att mäklaren försökt uppfylla säljarens önskemål. – Mäklarna försöker ibland marknadsföra lägenheten utifrån säljarens uppfattning, till exempel om säljaren köpt den som en trea men den egentligen borde klassas som en tvåa. Men även om säljaren känt sig lurad, måste reglerna följas, säger Häggeborn till Mitt i.

Felaktig information kan också bero på försök att göra lägenheten mer attraktiv för köpare eller missuppfattningar om vad som räknas som direkt dagsljus. Enligt Lantmäteriets föreskrifter (LMVFS 2007:3) om lägenhetsregister ska ett rum ha en golvyta på minst sju kvadratmeter och tillgång till direkt solljus. Kök, kokvrå och hygienutrymmen räknas inte som rum.

Agnes Jensen-Carlén, arkitekt på Boverket, förklarar att ett sovrum måste ha fönster och ventilation, då fönster är viktiga för både ljusinsläpp och hälsomässiga fördelar.

FMI arbetar aktivt för att informera om regelverket kring vilseledande marknadsföring, men anmälningar fortsätter att komma in. – Vi vet inte om det främst handlar om okunskap om reglerna eller medvetna överträdelser, säger Elin Häggeborn.

 

Föregående artikel Bostadsbyggandet tar fart igen
Nästa artikel Hyreshöjning för lokal

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här