AnnonsElectrolux Professional AB

15 000 hushåll har fått amorteringsundantag

28 mar 2023

Foto: Wikimedia Commons

Enligt Finansinspektionen (FI) årliga rapport som publicerades idag har 15 000 hushåll fått pausa sina amorteringar sedan september förra året. För nya bolånetagare gick en betydligt större andel av inkomsten till att betala räntor än tidigare år. I genomsnitt gick ungefär 12 procent av den disponibla inkomsten till räntebetalningar, vilket är mer än en fördubbling sedan året innan.

FI skriver i ett pressmeddelande att allt fler bolånetagare är pressade av den ekonomiska situationen där både räntor och inflation har stigit kraftigt. För många hushåll har räntorna blivit en allt större utgift och för nya bolånetagare går nu i genomsnitt 12 procent av den disponibla inkomsten till räntebetalningar. Det är nästan en tredubbling från 2021 och det är den högsta andel som uppmätts i Finansinspektionens kartläggningar. Utifrån nuvarande prognoser kan räntebetalningarna komma att öka till närmare 16 procent av den disponibla inkomsten i slutet av 2023.

–Trots att allt fler får betala alltmer för sina bolån kan vi se att nya bolånetagare generellt sett har goda marginaler. Men hög inflation och höga räntor pressar samtidigt bolånetagarna. Det tvingar många att dra ner på sin konsumtion och sitt sparande, säger generaldirektör Daniel Barr.

Som jämförelse lägger svenska hushåll i genomsnitt 13 procent av sin disponibla inkomst på livsmedel, enligt Ekonomifakta.

För hushåll som får svårt att få ekonomin att gå ihop finns det möjlighet för banker att medge undantag från amorteringskravet, en så kallad ventil. Den övergripande bilden i dag är att ventilen används i betydligt högre grad än de senaste åren. Från september 2022 till slutet av februari 2023 har ungefär 15 000 bolånekunder fått ett tillfälligt undantag från amorteringskravet.

Föregående artikel De förlorade bostaden efter otillåten andrahandsuthyrning
Nästa artikel Göteborgarna kan spara 58 miljoner på att slänga matavfallet rätt

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här