AnnonsStyrelsesupport

Strandudden – gated community eller funktionellt livsstilsboende?

24 okt 2021

Inför veckans nya nummer av Borätt med tema säkerhet bjuder vi på vår artikel om Strandudden, en så kallad ”gated community”, grindsamhälle, med en 3,5 kilometer lång mur mot Vikaresjön i lilla Nissafors. Det blev kritikstorm i medierna när det blev känt att området skulle förverkligas. Enligt grundarna är muren främst ett skydd mot översvämning och insyn. De kallar Strandudden ett livsstilsboende med funktionskameror snarare än övervakningskameror.

Sista vägsträckan får vi eskort av en lotsbil för att inte krocka med någon stor maskin vid alla vägarbeten. När asfaltsröken äntligen upphör öppnas sikten plötsligt upp för ett pittoreskt bergsområde. Det är Isaberg Mountain Resort med Sydsveriges största skidanläggning och på andra sidan ligger Isaberg Golfklubb.

´

Med Strandudden skapar Mikael och Anneli Eliasson sitt eget drömboende. Foto: Daniel Gahnertz

Efter några minuter kör vi in i det ännu ogrindade Strandudden. När området är färdigbyggt kommer kameror att läsa av bilarnas ankomst genom registreringsskylten.

Det hela tog fart redan 2004 då grundarna Mikael och Anneli Eliasson köpte det gamla industriområdet av Gnosjö kommun. 2015 var planläggning och markberedning färdigt. Material har återvunnits i så stor utsträckning som möjligt, alla stenar som har lagts kommer inifrån området.

Ett funktionellt livsstilsboende med valfrihet och delningsekonomi

I den första etappen kommer nio ägarlägenheter byggas på 150, 170 och 800 kvadratmeter. Byggstart kommer inte att ske förrän alla är sålda.

– Vi har sålt fem lägenheter av nio. På sikt vill vi ha ett levande område med ett hundratal lägenheter. Vi är även öppna för bostadsrätter, säger Mikael Eliasson.

De välkomnar oss på röda mattan utanför visningshuset. Stenkåken har bastu, jacuzzi och magnifik uteplats. Det mest iögonfallande är den fria vyn över Vikaresjön. Den omtalade muren ser futtig ut i proportion till mediadrevet.

– Muren är främst byggd för att skydda mot insyn från strandpromenaden och översvämning. Nissan kan stiga fyra meter, säger Mikael.

De kallar Strandudden ett funktionellt livsstilsboende med valfrihet, gemenskap och delningsekonomi.

Strandudden satsar stort på energieffektivisering

– Det enda jag kan säga om här är att det är bra formulerat. Det var på liknande sätt Hoenecker och andra beskrev Berlinmuren, säger Ola Nylander, professor i arkitektur och samhällsbyggnadsteknik på Chalmers.

Den omdebatterade murens främsta funktioner är att skydda mot insyn och översvämning. Foto: Daniel Gahnertz

Mikael och Anneli är vana vid kritik från de som inte har varit på platsen och bjuder alltid in till visning, men kritikerna kommer väldigt sällan.

De boende kommer att dela på boulebana, orangeri, båtar, lekplats, spa med bastu och helikopterplatta. Det finns bara en anslutningsavgift för vatten och avlopp till hela området, men separata mätare till varje boende.

– Vi satsar stort på energieffektivisering och istället för att äga en massa saker delar vi på dem, säger Mikael Eliasson.

100 kameror med olika funktioner ska ge trygghet

– Våra kameror ingår i en ny unik plattform för teknikintegration. De registrerar inte bara nummerplåtar utan även om någon försöker ta sig över muren. Dessutom kommer de känna av temperaturen på våra elbilar så att de inte börjar brinna, säger Mikael Eliasson.

Strandudden ska bli ett funktionellt livsstilsboende med fokus på delningsekonomi, trygghet och gemenskap.

De trycker på trygghetsaspekten för äldre, en värmekamera kan känna av om någon ligger onaturligt länge på golvet.

– Om någon får stroke kan kamerorna upptäcka det i tid och rädda liv, säger Anneli Eliasson.

Kamerorna styr också anläggningens belysning och mörkläggning med hjälp av en energidirigent, ett mät, styr- och övervakningssystem. Inbrottslarmet detekterar om fönster är öppna och sätter då ventilationen på sparläge.

– Dessutom kan kamerorna läsa av ansikten så att folk slipper fippla med nycklar. Ingen är rädd för kameror om de inte har något att dölja, säger Mikael Eliasson.

 

 

 

 

Föregående artikel Fast grepp om IT-stödet
Nästa artikel Bostadspriserna väntas stå still

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här