AnnonsElectrolux Professional AB

Riksbanken höjer styrräntan med 1 procentenhet

18 aug 2022

Riksbanken väntas fortsätta höja styrräntan med totalt 1 procentenhet på årets två återstående möten. Först med 50 punkter i september och november och sedan med 25 punkter i februari och april nästa år.

Styrräntan väntas höjas till 1,75 procent redan i november för att sedan öka till 2,25 procent i april nästa år. Nästa steg blir en räntesänkning tillbaka till 2,00 procent i november 2023 – för att mildra inflationsbekämpningens negativa effekter på svensk ekonomi.

Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Den rörliga bolåneräntan går upp till 3,5 procent redan till årsskiftet för att sedan stiga till 3,8 procent till sommaren 2023. Riksbanken bedöms så småningom dock behöva sänka styrräntan till 2 procent för att dämpa den negativa effekten av inflationsbekämpningen på den reala ekonomin.

– Vår bedömning är att Riksbanken kommer att höja styrräntan till som mest 2,25 procent för att motverka accelererande inflation och framför allt inflationsförväntningar i närtid, men att den därefter behöver ta ett steg tillbaka till 2 procent för att dämpa den negativa effekten av räntehöjningarna på den reala ekonomin, säger Robert Boije chefsekonom på SBAB.

”Det ger tydligt högre bolåneräntor jämfört med de allra senaste åren men samtidigt relativt låga räntor sett ur ett längre historiskt perspektiv”, skriver SBAB i sin rapport Boräntenytt.

 

 

 

Föregående artikel Valdebatt i Borätt-studion:
Nästa artikel Legionellavarning: Farligt att sänka varmvattentemperaturen

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här