AnnonsMiele

Hissen får ett ansiktslyft

16 jul 2023

När hissdörrarna öppnas möter du en skog, det doftar granbarr och fåglarna kvittrar. Det handlar om hissar – fastighetens mest ytliga vän. Vad menas med det? – Den ytliga vännen är vi eftersom vi jobbar med ytor, säger Katarina Andersson, vd på Hissdesign AB som vill få med sig alla sinnen in i hisskorgen eller soprummet.

Vad sägs om en hiss som doftar och kvittrar? Foto: Hissdesign AB

Om föreningen tar hand om sina ytor kan det faktiska värdet på fastigheten öka. Ta exempelvis ett miljörum som är smutsigt och skräpigt, folk bryr sig inte, de fortsätter att slänga skräp och det kan bli dyra saneringskostnader. Enligt Katarina har det gjorts undersökningar och tester som resulterat i 24-timmarsregeln. I korthet innebär den att om man inte tar bort skräp, smuts och klotter inom 24 timmar så blir det bara mer och värre och det skapar också otrygghet.

– Min brf har saneringskostnader på drygt 200 000 kronor om året för felsortering av sopor i våra miljörum, vilket är ett resultat av att det är smutsigt och äckligt där. Det verkar inte som om någon bryr sig om det så nedsmutsningen fortsätter tyvärr.

– När det gäller hissar är det samma princip, det kan vara väldigt jobbigt för de boende att
byta hiss om det endast finns en hiss i varje trappuppgång. Bytet kan ta lång tid och då är
man utan hiss. Katarina betonar att de förlänger hisskorgens livslängd i stället för att slänga den gamla stålkorgen som kanske har tjänat som hiss under decennier. De riktigt gamla hissarna i trä är nästan outslitliga och dem rör vi inte, menar hon.

Dessutom är det dåligt för miljön att slänga hisskorgar. Hon tar hellre hand om allt ”bakom”. Det kan handla om att byta golv, installera ny ledbelysning och montera ett motiv. Sedan tar deras grafiska formgivare fram 3D-förslag så kunden kan se hur det kommer att se ut när det är klart.

En strand, skogar och stigar är några populära teman i hissar.

Vilket motiv är mest populärt?

– Vi har gjort väldigt många motiv med skogar och stigar i hissar. Även i miljörum är naturmotiv populära som en stilla solnedgång, en strand eller björkar där solen letar sig igenom bladverket med blå himmel som bakgrund. Lugnande naturljud genom rörelse-sensorer gör att alla sinnen påverkas. Hissdesign AB samarbetar även med ett företag som tar bort obehagliga lukter som ofta förekommer i miljörum.

Hur går en renovering till?

– Vi tar mått och bild på hissarna, visar motiv och ger kunden en offert. Vill styrelsen i en brf ha något unikt så fixar vi det, de får en 3D-skiss, en montör tar kontrollmått, rengör alla ytor i hissen och sedan monterar vi ytskiktet, det vill säga motivet. Laminat läggs ovanpå folien som ytskikt över motivet. Om man har problem med klotter sätter vi dit laminat som gör det lättare att rengöra.

Vad kostar kalaset? Är det dyrt?

– Snarare prisvärt skulle jag säga om du inte ska byta ut hissen. Om vi utgår från standardmått på hissen handlar det om 25–29 000 kronor för motivet.

Föregående artikel För låga avskrivningar rullar problemen fram i tiden
Nästa artikel Om värmeböljan kommer

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här