Stopp i avloppet är alltid otrevligt, särskilt när det inträffar under en helg, särskilt en långhelg med fyra dagar på raken. Det kräver en snabb insats, särskilt om man inte kan använda diskmaskinen eller diska för hand.
Om man inte kan lösa proppen själv, är det vanligaste alternativet att ringa jourtjänsten, vilket kan bli dyrt. Men vem bär egentligen ansvaret i en bostadsrättsförening?

Enligt Lars Svingdahl, teknisk rådgivare hos Borätt Forums medarbetare, beror ansvaret på föreningens stadgar. Vanligtvis ansvarar medlemmarna fram till stående stam i fastigheten, vilket innebär att de inte bara ansvarar för det synliga röret och brunnen under diskhon utan också för röret som går under golvet ut till stående stam, även kallat stickledning. Ibland kan stadgarna ange att medlemmen bara ansvarar för den delen de har tillgång till.
Om stadgarna inte är tydliga gällande ansvaret, ligger ansvaret på föreningen att lösa problemet, förutsatt att medlemmen har gjort vad de kan, som att tömma vattenlåset och rensa brunnen.
Det bästa alternativet är dock att förebygga stopp i avloppet. Här är några enkla tips:
- Undvik att hälla fett i avloppet.
- Släng inte matrester i avloppet.
- Spola regelbundet med hett vatten och diskmedel.
- Håll koll på hur vattnet rinner ut, det ska vara en fin virvel och inget kluckande.
- Vid avloppsstopp, kommunicera med styrelsen så tidigt som möjligt för att reda ut ansvarsfrågan.