AnnonsMiele

5 800 farliga hissar – nu ändras lagen

20 sep 2023

Gammal hiss
Farorna har varit kända länge. En utredning var klar 2021, men först nu har regeringen tagit tag i frågan och skärper reglerna.

I våras klämdes en femåring ihjäl i en äldre hiss i ett flerbostadshus i Göteborg. Det är sedan länge känt att gamla hissar är farliga, men först nu har regeringen beslutat att skärpa reglerna.

Äldre hissar som har en kombination av schaktdörr till våningsplanet och korgdörr till hisskorgen kan ha ett mellanrum mellan dörrarna som är stort nog för att ett litet barn ska få plats. Det finns regler för säkerhet i hissar, men dessa har inte gällt för de nära 6000 gamla hissar som finns i fastigheter från 1800- och tidigt 1900-tal.

De nya reglerna innebär att hissar för persontransport i byggnader ska ha ett lämpligt skydd mellan schaktdörren och korgdörren om det finns risk att bli innestängd där.

– Det är angeläget att få skyddsåtgärder på plats så att inte fler barn drabbas av säkerhetsbrister i gamla hissar. Regeringens beslut innebär att om det finns risk för innestängning i utrymmet mellan dörrarna, så ska det finnas ett skydd där som hindrar det, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson i ett pressmeddelande.

Fastighetsägaren kan i många fall öka säkerhetsnivån i äldre hissar genom enklare åtgärder. Ett exempel på åtgärd kan vara att montera en vertikal plåt i utrymmet tillsammans med en fotocellist.
De nya reglerna om skydd mellan dörrarna berör cirka 5 800 hissar och kravet ska vara uppfyllt senast den 1 oktober 2031.
Föregående artikel Spara genom att prioritera lånen
Nästa artikel Sista chansen för elstöd på måndag

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här