AnnonsMiele

Allt fler bostäder säljs utanför Hemnet – en ökande trend

23 jan 2024

Enligt SBAB:s senaste Mäklarbarometer, baserad på svar från mäklare i de tre storstadsregionerna, visar det sig att över 20 procent av bostäderna säljs utanför Hemnet, och denna trend förväntas öka framöver. Med andra ord säljs mer än vad femte bostad utan att passera Hemnet.

Nästan 30 procent av mäklarna, rapporterar att mellan 20–29 procent av försäljningarna sker utanför Hemnet. Dessutom tror 63 procent av mäklarna att andelen bostäder som säljs utanför Hemnet kommer att öka.

Linda Hasselvik, SBAB:s privat- och boendeekonom. Foto: SBAB

Linda Hasselvik, SBAB:s privat- och boendeekonom, identifierar flera skäl till denna förändring. En viktig faktor är det ökade användandet av begreppen ”snart till salu” eller ”kommande”, där annonser först syns på mäklarens egen hemsida och andra söktjänster som Booli innan de når Hemnet. En annan anledning kan vara de extra kostnaderna för att publicera annonser på Hemnet.

Statistik från december 2023 visar att det fanns dubbelt så många bostadsannonser på Booli jämfört med Hemnet, och en tredjedel av Boolis annonser var från förmarknaden.

Denna ökande andel bostäder som säljs utanför Hemnet ställer nya krav på bostadssökande. Potentiella köpare behöver vara mer proaktiva, till exempel genom att kontakta mäklare direkt för att få information om bostaden och eventuella visningstider, eftersom dessa inte alltid annonseras på förhand. Linda Hasselvik betonar behovet av aktivt engagemang från köpare som kan behöva söka efter information som utgångspris och andra grundläggande detaljer som kanske inte är tydliga när bostaden först marknadsförs utanför Hemnet.

 

Föregående artikel Skjut inte upp hyresförhandlingen – vi hjälper er!
Nästa artikel ”Vi kommer ofta in när det ska repareras och återställas”

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här