AnnonsMiele

Amortera mera eller spara på börsen – det är frågan

6 jul 2023

Om det är bättre att amortera mer eller spara på börsen är svaret inte entydigt, enligt experterna. Det beror på olika faktorer, men om du har höga bolån kan det vara fördelaktigt att amortera.

Riksbanken har höjt styrräntan snabbt under det senaste året, vilket har lett till betydligt ökade kostnader för hushåll med höga bolån. Amortering kan kännas som en tung utgift, men det bör ses som en form av sparande, enligt sparekonomen Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Avkastningen på amorteringen motsvarar det du sparar in på räntekostnader när lånet minskar.

– Avkastningen du får på amorteringen motsvarar den bolåneränta du skulle ha betalat. Därför kan man jämföra det med avkastningen på till exempel börsen.

– Det är viktigt att vara medveten om att pengarna du amorterar blir låsta i bostaden, påpekar Frida Bratt, privatekonom på Nordnet.

Eftersom bolåneräntorna kan nå upp till 5 procent eller mer efter Riksbankens prognos för styrräntan kan det vara mer fördelaktigt att amortera, även om börsen generellt ger en genomsnittlig avkastning på 8–10 procent. En avkastning på 5 procent är fortfarande god och med lägre risk än börsen, som varierar mer mellan åren. – Att amortera har även andra fördelar, såsom att minska sårbarheten för prisfall.

Om det lönar sig att öka amorteringen eller spara pengarna, antingen på börsen eller på ett sparkonto, beror också på hur hög din belåningsgrad är, enligt Claudia Wörmann, tillträdande boendeekonom på Hypoteket. Om du kan sätta in en klumpsumma för att komma under en viss belåningsgrad kan det vara värt det. Du kan få hjälp av din bank för att ta reda på din belåningsgrad.

Amorteringskravet innebär att om din belåningsgrad ligger mellan 70-85 procent ska du amortera 2 procent av ditt bolån per år. Om din belåningsgrad är mellan 50-70 procent ska du amortera 1 procent per år. Om du har en belåningsgrad lägre än 50 procent behöver du inte amortera alls. Om du ligger inom samma spann trots att du amorterar mer kan det vara bättre att spara pengarna och bygga upp en buffert på ett sparkonto med ränta och fria uttag.

– Det är viktigt att vara medveten om att pengarna du amorterar blir låsta i bostaden, påpekar Frida Bratt.

Hon rekommenderar en prioriteringsordning där en buffert på sparkontot kommer först, därefter amortering om du har hög belåningsgrad, och sedan investeringar på börsen om du är lågt belånad och vill ha bättre avkastning över tid.

 

Föregående artikel Så undviker du vattenskador
Nästa artikel Snart 22 000 visningar på YouTube

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här