AnnonsMiele

Amorteringsfria år för förstagångsköpare?

3 jan 2022

Bostadsminister Johan Danielsson är öppen för att se över om unga vuxna skulle kunna få ett par års amorteringsfrihet under de första åren på bostadsmarknaden. Det säger han i en intervju med DN.

Ända sedan de hårdare amorteringskraven infördes 2016 har det funnits en kritik mot att dessa slår extra hårt mot förstagångsköpare på bostadsmarknaden. Tröskeln är särskilt hög för unga vuxna sedan det skärpta amorteringskravet infördes 2018 vilket innebar en extra procent i amorteringskrav. I andra länder har denna grupp sluppit att amortera på sina bolån under de första åren på bostadsmarknaden, något som Sveriges nya bostadsminister Johan Danielsson tycker kan vara värt att fundera på även för svensk del.

– Det finns anledning att överväga det, säger han till DN. Samtidigt vill han inte föregripa den utredning som tittar på lättnader för förstagångsköpare. Han förväntar sig att utredningen ska se till totalen av de amorteringskrav som införts, vad de gör, samt vad som kan göras för att underlätta situationen för förstagångsköpare på bostadsmarknaden.

– Men klart är att det finns problem i dag för förstagångsköpare att komma in på bostadsmarknaden. Det är något vi har sett och som vi har för avsikt att adressera, säger Johan Danielsson.

Kort om amorteringskrav i Sverige

År 2016 införde myndigheten Finansinspektionen amorteringskrav för hushåll med stora bolån som innebär att de med lån som överstiger 50 procent av bostadens värde, årligen ska amortera minst en procent av lånebeloppet. Hushåll med lån som överstiger 70 procent av bostadens värde måste amortera minst två procent.

Den första mars 2018 införde Finansinspektionen ett skärpt amorteringskrav riktat mot hushåll med hög skuldsättning i relation till sin inkomst. Det skärpta amorteringskravet innebär amortering om tre procent av det totala lånebeloppet. Kravet omfattar de som har bolån med en belåningsgrad om 70 till 85 procent av bostadens värde, och som samtidigt har en skuld som överstiger 4,5 gånger sin årsinkomst före skatt.

Källa: Finansinspektionen

 

Föregående artikel Solceller kan vara mer eller mindre miljösmarta
Nästa artikel Nya lagar att hålla koll på 2022

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här