AnnonsStyrelsesupport

Anställd gjorde storvinst – sålde lägenhet vidare innan inflyttning

20 okt 2021

En anställd på kommunala Egnahemsbolaget i Göteborg tjänade över 800 000 kronor på att sälja vidare sin nyproducerade bostadsrätt innan inflyttning. Nu tar fastighetsbolaget fram en policy för internköp.

Göteborgsposten rapporterar om att fyrarumslägenheten som var under byggnation såldes för 4,5 miljoner kronor. Drygt ett år senare – bara några månader innan planerad inflyttning – såldes den vidare för 5,35 miljoner.

I bostadsannonsen finns en lista tillgänglig över tillval på runt 23 000 kronor, men i denna lista var säljarnas namn överstrukna. När texten kopierades och klistrades in i ett annat dokument synliggörs namnen och det avslöjas att en av säljarna är anställd på Egnahemsbolaget.

– Vi kontaktades av en person som undrade om vi tycker det är ok att en anställd gör så stor vinst på att sälja vidare en lägenhet, säger Annika Mayer, pressansvarig på Egnahemsbolaget till Borätt.

De anställda uppges få ställa sig i samma kö som allmänheten och om det finns flera intressenter till samma bostad fungerar intresseanmälan som ett slags kösystem. I det aktuella fallet köptes dock inte lägenheten genom ”kösystemet” utan när den låg ute till försäljning för allmänheten.

Egnahemsbolaget har ingen policy för internköp

– Priset sattes två år tidigare och med prisstegringarna som har varit känns det såklart inte särskilt bra. Vi vill undvika att sånt här händer och håller nu tillsammans med jurist på att arbeta fram en policy med riktlinjer för hur vi ska göra vid internköp, säger Annika Mayer.

I nuläget har inte Egnahemsbolaget någon policy för internköp. Annika Mayer säger att man inte vill ha spekulationsköp, vare sig från anställda eller allmänheten.

 

”Trovärdigheten måste kontrolleras extra hårt med anställda för att förhindra spekulationsköp” , säger Christina Fregne, fastighetsjurist på Jurideko.
Interna köp måste vara hårt reglerade

– Detta är inte okej av olika skäl. Bostadsrättslagen anger det som giltigt skäl att neka medlemskap om någon inte ska bo i lägenheten. När någon köper på spekulation går någon annan utan lägenhet, säger Christina Fregne, fastighetsjurist på Jurideko.

Annika Mayer säger att den anställde hade för avsikt att flytta in i bostaden, men inte gjorde det av fullt förståeliga personliga skäl. En av anledningarna till att riktlinjer nu ska upprättas är att motverka att anställda med goda avsikter inte misstänkliggörs.

– Det är oerhört viktigt att trovärdigheten kontrolleras noga och om anställda ska få köpa lägenhet måste det ske på precis samma villkor som för andra. Det är lättare att kolla upp anställda och interna köp måste vara hårt reglerade. Köp som detta borde inte få slinka igenom och det är extra illa när det är en anställd, säger Christina Fregne.

Fram tills att en policy har skapats ska Egnahemsbolagets ledning informeras om en anställd vill köpa en lägenhet. Målet är att upprätta en policy senast innan årsskiftet.

 

 

Föregående artikel Möt Borätt Forums partner Västerorts BMF
Nästa artikel Möt Borätt Forums partner Dipart

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här