AnnonsElectrolux

Antalet inbrott i förråd har ökat kraftigt

23 jan 2023

Ny statistik från Brottsförebyggande rådet visar att inbrottstjuvar slår till allt oftare mot förrådsutrymmen i källare och vindar medan trenden är den motsatta för bostäder. Förra året rapporterades fler förrådsstölder än på över 20 år. Värst utsatt var Västmanland, största ökningen skedde i Uppsala och Kalmar kommun.

Brottsförebyggande rådet har publicerat ny statistik över anmälda inbrott i bostäder och förråd. Försäkringsbolaget If har analyserat årets siffror. Antalet anmälda vinds- och källarinbrott gjorde under pandemin ett tydligt uppsving. År 2022 fortsatte den här trenden, trots att pandemin ebbade ut. Det anmäldes fler förrådsstölder än något år sedan år 2000: 20 437, det vill säga nästa 60 om dagen.

Antalet anmälningar var något högre 2022 än 2021. Men jämfört med innan pandemin ser vi en markant uppgång. Åren 2020–2022 anmäldes 41 procent fler förrådsinbrott än åren 2015–2017. I till exempel Uppsala län har anmälningarna ökat med 239 procent. Men skillnaderna runtom i landet är markanta. Antalet anmälda inbrott per hushåll är mer än fem gånger så stort i Västmanland som på Gotland.

– Bostadsinbrotten fortsätter att minska, medan mer obevakade utrymmen ligger i riskzonen. Det blir allt viktigare att se över lås och bättra på säkerhetstänket kring förråd, säger Jenny Rudslätt, skadechef på If i ett pressmeddelande.

Hon berättar att hemelektronik och exklusivare märkesväskor är exempel på egendom som inte ersätts om de förvaras utanför bostaden. Det vanligaste som stjäls är golf- och skidutrustning, väskor och verktyg.

Föregående artikel En omvandlingsresa med medlemmarna med på tåget
Nästa artikel Ha koll på avgifterna när du köper bostad

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här