Energi är alltid en bristvara, så ur ett hållbarhets och kostnadsperspektiv är det klokt att energieffektivisera. Investeringarna kan te sig dyra i stunden, men rätt besparingsåtgärder är långsiktigt lönsamma och kan vara ett sätt att höja värdet på en byggnad.
Det anser Göran Werner, energiexpert på WSP. Han menar att debatten varit alltför fokuserad på hur man ska få fram mer förnybar energi. Men nu finns det ett starkt tryck från EU på att energieffektivisera befintliga byggnader. I ett läge där efterfrågan ökar dyker det upp en del aktörer som lovar att just deras lösning ska ge stora besparingar. Göran Werner höjer ett varnande finger:
– Säljare han vara vältaliga, men det finns inget generellt recept. Börja i rätt ända med en energikartläggning. Var finns bristerna i just vårt hus? Han menar att man bör koppla samman energilösningarna med underhållsplanen.
–Är det ändå dags att se över fönstren, fasaden och taket? Då kan det vara läge att komplettera fönstren med energiglas och förbättra isoleringen.
Men alla åtgärder behöver inte kosta pengar.
– Se till att den anläggning som finns fungerar som den ska. Att optimera driften på en värme- och ventilationsanläggning kan ge stora besparingar, säger han och tillägger att 30 HSB-föreningar som har optimerats sänkte sina driftskostnader med i snitt 12 procent.
Att husets värmeväxlare i undercentralen fungerar väl är viktigt. Fjärrvärmeverken vill ha så kallt vatten som möjligt tillbaka. Att byta värmeväxlaren kan vara en bra investering.
– Ställ krav när ni handlar upp teknisk förvaltning, råder han. Förvaltaren behöver inte bara kolla att systemen tickar och går, utan driftoptimering bör ingå i avtalet.
Föreningen bör också ha löpande kontakt med den tekniska förvaltaren för att gemensamt titta på driftsiffror och diskutera åtgärder om några siffror sticker i väg. I många hus är värmen ojämnt fördelad. Hörnlägenheter och vindslägenheter kan vara kalla medan det är för varmt i andra lägenheter. Lägenhetsinnehavarna försöker få temperaturen behaglig genom att vrida upp elementen till max eller så öppnas vädringsfönster hos de som har för varmt. Det resulterar i att de kallaste lägenheterna styr. I lägenheterna närmast undercentralen blir det i stället för varmt.
– Gör en nattvandring, tipsar han. Ett varv runt huset en sen kväll visar var vädringsfönstren står öppna.
För att få värmen jämnt fördelad kan man sätta sensorer i varje lägenhet. Då kan man inreglera alla lägenheter så att de håller ett bestämt gradtal.
– Människor har lite olika uppfattning om vad som är ”för varmt” eller ”för kallt” men om man har koll på systemen kan man veta att lägenheten håller 21 eller 22 grader.
Han framhåller också att nya fönster eller renovering med energiglas minskar kallras och drag från fönstret. Det ger en jämnare och mer behaglig inomhustemperatur som i sin tur gör att det går att sänka temperaturen i lägenheten utan att det känns kallare.
Göran Werner är noga med att betona att energisparåtgärder aldrig få gå ut över inomhusklimatet. Att täta sparar energi, att öka ventilationen drar mer.
Det gäller att hitta en balans som säkerställer både energieffektivitet, komfort och hälsa. Många fastighetsägare har fått problem med fukt och mögel efter att ha isolerat vindar och fasader på ett sätt som stänger in fukt. Då kan inomhusluften bli direkt hälsovådlig.
Att handla upp energieffektiviserande lösningar kräver kunskap.
– Det är klokt att ta hjälp. Man behöver hjälp att förstå vilket utgångsläge föreningens byggnad har, och hjälp att utifrån utgångsläget bedöma de utfästelser som olika leverantörer gör. För det gäller att inte fastna för dyra åtgärder som inte betalar sig.
Göran Werners tre tips
- Kommunernas energi- och klimatrådgivare kan göra en första analys och hänvisa till pålitliga konsulter och entreprenörer.
- ENFF – Energieffektiviseringsföretagen är en branschorganisation som auktoriserar entreprenörer i branschen. Det kan vara en trygghet att det företag föreningen
anlitar är medlem. - Aff Avtalssystem är ett webbaserat system som innehåller mallar för att skapa avtal. Bra exempelvis då man vill handla upp driftoptimering av en teknisk förvaltare. Klimatklivet – ger stöd till fysiska klimatinvesteringar med stor klimatnytta, exempelvis laddstolpar.