AnnonsElectrolux Professional AB

Att möta högre krav på hållbara fastigheter

20 aug 2022

Nya lagar och regler från Sveriges riksdag och EU innebär allt högre krav på att fastigheter ska bli mer hållbara och minska sin miljöpåverkan. Tre faktorer spelar en avgörande roll; Miljö, Energi och Digitalisering – EMD. Just nu finns en uppsjö med erbjudanden och löften om energibesparingar, minskade utsläpp, ökad effektivitet ute på marknaden. Men hur ska en bostadsrättsförening tänka för att nya investeringar i miljö, energi och digitalisering ska ge bästa effekt?

Utmaningar blir fler och fler kring energi, miljö och digitalisering, eller om vi för enkelhetens skull förkortar det till EMD.

− Ändå har vi nog bara sett början, menar Lars Svingdal, teknisk rådgivare på Borätt Forum. Ska vi leva upp till satta miljömål, inte de minst de globala målen, exempelvis Parisavtalet, så kommer det krävas väldigt mycket mer och kanske snabbare än vi tror.

Foto: Adobe Stock

Men hur ska då styrelsen tänka och agera kring EMD, man kan ju inte göra allt på en gång även om man vill.

− Styrelsen ska akta sig för att rusa i väg och bara hoppa på den för dagen mest populära trenden, menar Lars Svingdal. Börja i stället med en rejäl och grundlig genomgång av fastigheten och kartlägg vilka möjligheter just er fastighet har. Punkta upp allt och lägg sedan upp en enkel hållbarhetsplan. Finns det samordningsmöjligheter med rullande underhållsplan? Se omvänt även till att inte EMD-investeringar inte krockar med underhållsplanen. Solpaneler på ett tak som snart måste bytas ut är ju ingen vidare investering. Ha ett perspektiv på kanske 5 – 10 år.

− Mycket av kartläggningen av fastigheten kan styrelsen göra själv, menar Lars Svingdal, men vill man ha en heltäckande inventering av fastighetens alla möjligheter kan det vara bra att ta experthjälp.

Men innan man börjar fundera kring investeringar inom EMD-områdena är det viktigt att också gå igenom fastighetens skalskydd, se till att värme- och ventilationsanläggningar är väl injusterade, att det sitter bra ventiler överallt, kolla radiatorer, fönster, isolering med mera. Att bara investera i ny miljövänlig energi om husets skalskydd inte är tätt bäddar för ett dåligt utfall på investeringarna.

− Man ska också se till att ha löpande koll på sin hur mycket energi man förbrukar, dokumentera energistatistiken löpande. Den ska finnas tillgänglig hos leverantören. Då kan man lätt se om det uppstår några fel och framför allt se hur stora vinster som nya investeringar faktiskt genererar. Håller leverantörens löften om besparingar?

Lars Svingdal menar att det tyvärr finns många lycksökare på marknaden som lovar guld och gröna skogar. De undviker du lättast genom att be en konsult eller projektledare om tips. Men i vilket fall ska man alltid stämma av utfallet mot löftena och kräva kompensation
om de inte infrias. Många föreningar har kommit långt i sitt miljö- och energiarbete, men kanske inte ännu tagit steget in i digitalisering. Samtidigt är det något som är väldigt hett just nu, det finns många som vill sälja just sin lösning.

− Mitt tips är detsamma här, säger han. Man ska inte rusa in i något. Oftast krävs det mer moderna hus för att få till en digitaliserad kontroll och övervakning av värme, energi eller ventilation. Även om det rent tekniskt sett är möjligt att digitalisera alla anläggningar som är mekaniska. Låt i stället digitaliseringen komma naturligt i takt med att olika system förnyas enligt underhållsplanen.

Fördelarna med digitalisering är många, även om det kan innebära ganska tunga investeringar. Till exempel är det alltid bra att kunna kontrollera ventilation via dataundercentraler och styra värmen via rumssensorer eller prognosverktyg. Man får optimala luftflöden och jämnare temperatur. Men glöm inte att systemen måste vara väl injusterade och gå optimalt, annars är det bortkastade pengar. Exakt hur mycket man kan spara på digitalisering beror ju också mycket på fastighetens förutsättningar.

− Runt hörnet väntar ju också IoT, säger han, Internet of Things, men möjlighet att styra i princip allt i såväl fastigheten som i lägenheterna. Allt från kaffekokaren, till kylskåpet eller radiatorerna och få all statistik i mobilen.

Rent generellt är det ju viktigt att alla hoppar på EMD-tåget, men arbetar efter sina förutsättningar. Ha ett helhetstänk, arbeta smart och systematiskt, se till att allt funkar så optimalt som möjligt, följ underhållsplan/hållbarhetsplan och låt digitaliseringen komma naturligt.

− Ett sista tips – ladda ner ”Bostadsrättsföreningens Lilla Gröna – En handbok för hållbarhet”. Där får man väldigt bra tips och råd om hur man sätter i
gång med sitt EMD-arbete i sin förening, avslutar Lars Svingdal.

Föregående artikel Kaoset i Kinesiska muren fortsätter, ännu en förening hotas av tvångsförvaltning
Nästa artikel Paradigmskifte ger avgiftsökningar

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här