AnnonsElectrolux Professional AB

Avdragen du inte får missa

25 apr 2023

Dags att deklarera. Har du sålt din bostadsrätt? Det finns pengar att spara. Vinstskatten är 22 procentså varje tusenlapp i godkänt avdrag ger 220 kronor i minskad skatt. Du kan dra av de flesta kostnader som har med försäljningen av din bostadsrätt att göra som exempelvis mäklararvode, homestyling eller renoveringar.

Det är bostadsrättsföreningens uppgift att upplysa Skatteverket om köpesumma, försäljningssumma och kapitaltillskott. Kapitaltillskottet utgörs av din lägenhets andel av bostadsrättsföreningens amorteringar som du har rätt att dra av om du säljer bostaden.

Du kan dra av de flesta kostnader som har med försäljningen av din bostadsrätt att göra som exempelvis mäklararvode, homestyling och renoveringar. Foto: Länsförsäkringar.

Det finns fler avdrag att göra som mäklararvodet, utgifter för värdering och besiktning av bostaden. Har du lagt ut för tågbiljetter, bensin eller andra resekostnader som görs i syfte att sälja bostaden är de också avdragsgilla och redovisas under ”försäljningsutgifter” där platsar också homestyling som är kopplad till försäljningen. Utgifter som rådgivning, hyra eller magasinering av möbler och fotografering.

Du kan dra av renoveringskostnader om de överstiger 5 000 kronor under ett kalenderår och är genomförda under den senaste femårsperioden. Att byta golv och måla om räknas in i den kategorin. Men för att få avdragen godkända måste bostaden, till följd av renoveringen, vara i bättre skick vid försäljningen än vid köpet. Det innebär att du inte kan få avdrag för reparationer och underhåll om bostaden var nybyggd vid köpet. Du behöver också skicka in kvitton och underlag som styrker förbättringen.

Skatteverket godkänner dock inte avdrag för städning och flyttning.

 

 

Föregående artikel Snart kan det bli tomt i brevlådan
Nästa artikel Chockhöjd markhyra för brf Smyrna

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här