När Brf Luftskeppet i Skarpnäck söder om Stockholm behövde byta ut systemet för värme och varmvatten passade man också på att investera i digital styrning. Tillvaron blev med ens lättare för både medlemmar och styrelse.
Föreningen har 160 lägenheter i sju huskroppar med varsitt fläktrum. Husen byggdes 1985-87 och var hyreslägenheter till 2004.
– Vi brukade inte märka att något var fel förrän varmvattnet försvann. Varje gång det hände tog det ett par dagar att hitta var felet satt, berättar föreningens ordförande Richard Arvelius.
Att medlemmarna fick duscha kallt i flera dagar var ingen stämningshöjare i föreningen. Det nya systemet har hittills varit mycket driftsäkert samtidigt som elförbrukningen gått ner från omkring 400 000 till 300 000 kilowattimmar och inomhusklimatet har blivit jämnare. Man har inte behövt tillföra extra värme till varmvattnet genom el-patron som tidigare. Investeringen i nytt system och styrning låg kring 6 miljoner kronor:
–Redan i vintras hade elpriserna börjat sticka i väg, så kostnaderna för elen låg på ungefär samma nivå som innan. Vi är väldigt glada att vi fått ner förbrukningen, säger han.
Han förklarar att den kraftfulla energibesparingen inte beror på digitaliseringen i sig, utan på att systemet är nytt och funktionellt, men att det är en trygghet och en framtidsförsäkran att fel kan upptäckas och åtgärdas innan de boende märker av något.
– Genom den digitala styrningen kan företaget som sköter vår fastighetsförvaltning hålla koll på systemet via webben. Vi behöver inte anlita entreprenörer som åker ut och felsöker fysiskt på plats, utan fastighetsförvaltaren kan se direkt vad som är fel och ringa in underentreprenörer för att vidta rätt åtgärd direkt, säger han.
Läs mer om energi, miljö och digitalisering i Borätt 4 2022. Ute nu!
Det skulle vara intressant att få ta del av vilken lösning de valde. Vi står inför ungefär samma problematik, fast vi är en mindre förening.