AnnonsElectrolux Professional AB

Behöver ni ett samboavtal?

8 dec 2022

Har man inte ett samboavtal innebär sambolagen att man vid en bodelning ska dela lika på bohag och bostad som köpts för gemensam användning. Detta oavsett vem som har köpt och betalat för bostadsrätten. En ny dom i Högsta domstolen slår också fast att en hyresrätt som ombildas till bostadsrätt under samboskapet ska delas lika vid en bodelning.

Vill man undvika eventuella tvister i händelse av att ett samboförhållande tar slut bör man upprätta ett samboavtal. Sambolagen infördes för att skydda den ekonomiskt svaga i ett hushåll vid en eventuell separation eller vid dödsfall. Annars delas allt lika vid en separation. Ett samboavtal måste vara skriftligt och undertecknas av er båda för att vara giltigt. Likaså kan det vara viktigt att upprätta ett testamente eftersom sambos i motsats till gifta par, inte ärver varandra. En ny Novus-undersökning på uppdrag av Familjens Jurist visar att enbart var femte person faktiskt har ett samboavtal idag även om man pratat om det med sin partner.

För att vara sambor i lagens mening behöver man stadigvarande, det vill säga permanent, bo ihop i ett parförhållande. Ni måste dessutom ha ett gemensamt hushåll.

Källa: Familjens Jurist

Föregående artikel De här kan inte köpa bostad i Stockholms stad…
Nästa artikel Barnfamiljerna flyr Stockholm

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här