Enligt Finansinspektionens bolånerapport så ökade belåningsgraden för nya bolånetagare under 2020. Rapporten visar även att skulder med koppling till bostadsrättsföreningar ökade under året.
De senaste åren har trenden visat att nya låntagare tar större lån. En trend som fortsatte även under 2020, då både belåningsgraden och skuldkvoten ökade under året.
Finansinspektionens bolånerapport visar att belåningsgraden för nya bolånetagare var högre 2020 än under 2019. Genomsnittet under 2020 var 66,4 procent, vilket är 0,9 procentenheter högre än under 2019. Ökningen beror på att storleken på nya lån, med koppling till bostaden, ökade samt att nya bolånetagare köpte något dyrare bostäder under 2020.

– Anledningen till att belåningsgraden stiger, som vi ser det, är ungefär samma faktorer som driver bostadsmarknaden. Det vill säga bostadspriserna går upp och då vill man låna mer. Men vi har också låga räntor som gör att det är billigt att låna. Många hushåll har en ganska god ekonomisk situation, man har relativt lite andra utgifter som man lägger pengar på, så då lägger man lite mer på boendet. Men det är en trend som är oroande, säger, Henrik Bracoiner på en presskonferens.
Enligt FIs rapport så framgår det att belåningsgraden ökade mer för låntagare som bor i bostadsrätter jämfört med de som bor i villor. Sett över landet så ökade belåningsgraden allra mest i Göteborg och Stockholm, där den ökade med två procentenheter.
LÄS ÄVEN: FI drar i bromsen
Högre skulder i brf:er
FI har sedan 2017 samlat in uppgifter om bostadsrättsföreningars skulder för nya bolånetagare som tagit bolån med en bostadsrätt som säkerhet. Årets rapport visar att bostadsrättsföreningarnas genomsnittliga skuld motsvarade 6300 kronor per kvm 2020. I jämförelse med 2019 är det en ökning med 7,8 procent.
För nyproducerade bostadsrätter i nybildade föreningar låg den genomsnittliga skulden på 13 700 kronor per kvm. Även det högre än 2019, då skulden var 12 900 kronor per kvm.
Finansinspektionen skriver i sin rapport att om trenden fortsätter, att både skuldkvot och belåningsgrad stiger, kommer fler bolånetagare bli sårbara för oväntade störningar.
Ta del av hela Finansinspektionens rapport här