AnnonsStyrelsesupport

Besök Sveriges största solcellspark – virtuellt

17 jun 2021

 

solcellspark södermanland
FOTO: Jan Lipka

Sveriges största solcellspark – byggd för bostadsrättsföreningar. Längs med E20 utanför Strängnäs hittar du Sveriges största solcellspark.

EnergiEngagemang har tillsammans med HSB smällt upp över 40 000 solpaneler med en elproduktionskapacitet på 13 000 Mvh per år. Målsättningen är att alla HSB-föreningar i Södermanland ska kunna köpa andelar i parken.

– Vi vill vara ett exempel för andra, som kan göra ännu bättre och större. Det här är början på någonting, säger Jon Leo Rikhardsson, vd HSB Södermanland.

Efter många mindre anläggningar, på både HSB:s och föreningars tak, kände HSB Södermanland att det var dags att växla upp, och skapa något som faktiskt gjorde stor skillnad.

– Vi har jobbat med solceller på tak rätt länge, både på egna fastigheter och på bostadsrättsföreningar. Men det blir inga stora effekter, det är 50 panelar här och 50 paneler där. Det är bra projekt absolut, men det blir begränsat när det kommer till möjligheterna med att bygga på tak. Och det var där idén föddes ­– att vi borde kunna hitta mark för att göra en solcellspark i stället, säger han.

Jon Leo Rikhardsson, vd HSB Södermanland
Jon Leo Rikhardsson, vd HSB Södermanland
”enklare än att bytta hus”

Solcellsparken tog fem månader att bygga, och enligt Jon har det varit mycket enklare än att exempelvis bygga ett helt nytt hus. Totalt har 41 600 solpaneler monteras upp på en 35 hektar stor yta, vilket motsvarar 50 fotbollsplaner. Dagens park täcker årselanvändningen för cirka 5000 lägenheter. Men det stannar inte där, berättar Jon.

– Etapp två kommer ligga på 7 MW, så det blir 19 MW i sammanlagt effekt (när etapp två är färdig, red anm.).

Hur har dialogen med brf:er varit?

– Vissa tycker det är konstigt och har många frågor, vilket jag har respekt för eftersom allt är nytt. Sen finns det andra föreningar som är väldigt positiva och som köpt andelar i parken säger han och fortsätter:

– Det viktiga är att varje bostadsrättsförening är demokratiskt styrd. Så varje förening tar ett demokratiskt beslut om hur de vill göra, och ett sådant beslut kan ta tid. Och behöver vi besöka föreningen igen för att förklara mer så gör vi det. Men intresset är jättestort.

Södermanlands läns landshövding Beatrice Ask inviger solcellsparken. Med på bild även Jon Leo Rikhardsson, vd HSB Södermanland och Erik Zetterlund, ordförande HSB Södermanland.

Det är bara HSB:s medlemsföreningar som kan köpa en andel i solcellsparken, det finns inga vinstpåslag utan är en ren medlemsnytta, berättar Jon. Men det är fortfarande en bit kvar tills det är föreningarna som använder all el som produceras.

– Många föreningar har skrivit på, men sitter fast i bundna avtal med sin nuvarande leverantör. Så nu säljer vi ut ganska mycket till marknaden vilket är en bra affär får våra medlemmar. Men innan hösten kommer vi nog att ha helt slut på andelar i parken.

Vill ni bygga ännu fler solcellsparker?

– Ja! Det är ambitionen.

I bilden nedan kan du besöka solcellsparken. Tryck på pilarna för att ta dig vidare, eller punkterna för att läsa mer om detaljerna.


 

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här