AnnonsStyrelsesupport

Blanketter krångligare än källsortering

15 sep 2021

Matavfall blir jord på några veckor med japansk metod, men tillståndsprocessen kan dra ut på tiden.

Att källsortera sitt matavfall enligt japanska bokashi-metoden blir allt vanligare bland bostadsrättsföreningar och metoden är enkel. Allt som krävs är en hink med lock som ställs på balkongen med bokashiströ som innehåller de mikroorganismer som krävs för att bryta ner matavfallet. Efter en tid har det bildats fin mylla. Hanteringen är enkel men att beviljas tillstånd kan ta tid.

– Vi ser att intresset att ta hand om sitt eget matavfall ökar i Stockholm. Av de cirka 30 anmälningar vi fått in från boende i år är kanske 15 procent ansökningar av bokashihantering hittills, varav vissa är från flerhushåll. En del är från företag där man tar hand om matavfallet och använder jorden som bokashin ger i den egna uteplanteringen, säger Lena Lausevic, miljö- och hälsoskyddsingenjör på Miljöförvaltningen i Stockholm.

Tillståndsprocessen kan vara desto mer komplicerad, trots att det redan om två år, 2023, kan bli obligatoriskt att ta hand om sitt eget matavfall i vissa kommuner.

Byråkratiskt få tillstånd

Blanketter måste fyllas i på rätt sätt för att avfallshanteringen ska godkännas och kommunerna agerar olika i sina prövningar. Vissa kommuner känner idag väl till bokashi medan andra är rädda att göra fel. Där är blankettsystemen onödigt krångliga.

Bokashi räknas som hemkompost och måste registreras hos kommunen. I vissa kommuner krävs också en skriftlig anmälan. I regel vill kommunen veta hur de boende tar hand sitt matavfall, de vill veta hur de boende redogör för hanteringen av matavfall vinter- och sommartid och hur lådorna är placerade.

I Stockholm är erfarenheterna av bokashi däremot goda och tillståndsprocessen är enkel.

– Vi brukar behandla ärendena på en vecka eller två. Det enda som krävs är att samma blankett som vid annan hushållsavfalshantering fylls i.

Föregående artikel Borätt nr 4 – nytt nummer ute nu!
Nästa artikel Låt matresterna jobba för klimatet

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här