AnnonsStyrelsesupport

Boende i ”Kinesiska muren” godtar MKB:s bud

24 sep 2021

Samtliga medlemmar röstade för budet från MKB på BRF:en Taxeringsrevisorn 2 i problemförföljda bostadshuset Kinesiska muren.

Malmös kommunala bostadsbolag, MKB, har lagt ett bud på 80 miljoner kronor för Taxeringsrevisorn 2 i Malmö. Något som innebär att de boende som är bostadsrättsinnehavare kan få viss kompensation.

Handelsbanken har förordat affären och samtliga medlemmar i bostadsrättsföreningen har röstat ja till budet.

Boende i bostadsrättsföreningen har röstat för att i förhand godta budet från MKB. Det skulle innebära en viss ekonomisk kompensation för de som blir av med sina bostadsrätter.  

Enligt en skrivelse från föreningens styrelse kommer MKB att åtgärda brister som finns i fastigheten och betala av de förelägganden som föreningen fått av Malmö stad. De som hyr i andra hand kommer, om de uppfyller villkoren, att erbjudas ett förstahandskontrakt.

Bästa lösningen i rådande läge Handelsbanken har förordat budet 

–  Styrelsen har strävat efter den bästa lösningen och utifrån rådande förutsättningar är antagandet av MKB:s bud. Nu är det upp till Handelsbanken och Kronofogden att ställa in den exekutiva auktionen. Banken har förordat budet och vi har goda förhoppningar om att den stoppas, säger Alexandra Westerlund, advokat som företräder föreningen. 

Tanken är att pengarna ska användas för att betala bostadsrättsföreningens skulder och det som blir över ska fördelas mellan medlemmarna. Det ger de boende en viss kompensation för förlorad äganderätt. 

Lagändringar behövs för att hindra kriminella 

–  Vi behöver lagförändringar för att skydda enskilda medlemmar. Bostadsrättsföreningar måste kunna förhindra att liknande katastrofer sker i framtiden. Människor med dolda avsikter ska inte kunna utnyttja luckor i systemet till sin fördel. Som det är nu kan kriminella vrida systemet flera varv och missbruka det, säger Alexandra Westerlund till Borätt Forum. 

Hon menar att skyddsmekanismer borde införas i bostadsrättslagen så att den inte kan missbrukas. 

– En bostadsrättsförening ska egentligen vara en demokrati, men i den aktuella föreningen har bestämmelser i stadgan gett 76 procent av rösterna i stämman till ett enda bolag.

Under gårdagens stämma var detta ändrat och varje medlem hade en röst. Nu fortsätter styrelsearbetet gemensamt med MKB och Handelsbanken. 

Vi är ett steg närmare en lösning och acceptabelt avslut. Nu hoppas vi på det bästa möjliga för alla parter, säger Alexandra Westerlund. 

Föregående artikel Bostadsgäster flyttar in i det gamla häktet
Nästa artikel Tillfälliga jobb hindrar unga vuxna köpa bostad

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här