AnnonsMiele

Bolånen sätter press på ekonomin

28 jun 2023

Många hushåll upplever en tuffare ekonomisk vardag där bolånen sätter press på ekonomin. Dessutom närmar sig många hushåll situationen där de bundna bolånen förfaller, vilket kan leda till stigande kostnader.

En ny undersökning från Skandiamäklarna visar att oron inför kommande räntebesked fortfarande finns bland svenskarna, men den minskar något. Enligt vd:n Andreas Moritz har bostadsägare gradvis anpassat sig till högre räntor, elkostnader och inflation, men det finns fortfarande en del oro eftersom ränteeffekterna ännu inte har påverkat dem fullt ut.

Många hushåll upplever en tuffare ekonomisk vardag där bolånen sätter press på ekonomin. Dessutom närmar sig många hushåll situationen där de bundna bolånen förfaller, vilket kan leda till stigande kostnader.

Riksbankens agerande påverkar räntorna, och i slutet av juni väntas ett nytt räntebesked. Skandiamäklarna har genomfört en undersökning där över 1 000 personer har fått svara på sina känslor inför detta besked. Resultatet visar att 29 procent av de svarande är mycket oroade, vilket ligger i linje med det förra räntebeskedet då samma andel angav hög oro. Det är dock en minskning jämfört med årets första besked då 35 procent angav hög oro.

Samtidigt uppger fler personer, 29 procent, att de inte oroar sig alls inför det kommande räntebeskedet. Det kan jämföras med 24 procent i den tidigare undersökningen.

Andreas Moritz, vd för Skandiamäklarna, noterar att bostadsägare successivt har anpassat sig till de högre räntorna, elkostnaderna och inflationen. Samtidigt finns det en del oro kvar eftersom ränteeffekterna ännu inte har påverkat privata bolån och lån i bostadsrättsföreningar fullt ut. Särskilt de som har bundna lån eller lån som snart löper ut känner oro inför framtiden.

Inför det förra räntebeskedet nämnde Riksbanken att det kan bli ytterligare höjningar framöver. I mitten av juni flaggade även flera experter i DN för denna möjlighet. Nordnets sparekonom Frida Bratt sa då att det kan vara bra att vara beredd på att det kan komma fler höjningar. Om Europeiska centralbanken (ECB) dessutom höjer räntan mer än förväntat kan det bli svårt för Riksbanken att stanna eftersom det skulle försvaga kronan.

Föregående artikel Hushållen lånar allt mindre
Nästa artikel ”Allt vi behöver finns ju redan”

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här