AnnonsElectrolux Professional AB

Bor du i lägenhet – gör dig redo att sortera

19 okt 2022

Från och med den 1 januari 2023 ska alla stockholmare, i både villor och flerbostadshus, sortera ut matavfallet – det blir obligatoriskt.

Idag sorteras knappt 30 procent av det matavfall som vi stockholmare skapar. Sverige har som mål att minst 75 procent av matavfallet ska sorteras ut för att bli biogödsel och biogas. Att göra det obligatoriskt är ett steg i det arbetet.

Sverige har som mål att minst 75 procent av matavfallet ska sorteras ut för att bli biogödsel och biogas. Att göra det obligatoriskt är ett steg i det arbetet. Foto: Adobe Stock

Det är din hyresvärd eller styrelsen i bostadsrättsföreningen som ansvarar för att du som boende i huset kan sortera ut matavfallet. När ni fått matavfallsinsamling i ditt hus behöver du bara skapa en rutin för att sortera ut matavfallet. Du får påshållare, påsar och vaskskrapa av din fastighetsägare.

Vill du komma i gång tidigare? Tipsa fastighetsägaren om matavfallsinsamling.

Anser miljöförvaltningen att ni kan ha matavfallsinsamling och ni inte har abonnemang kan de utdela vite.

Om det finns möjlighet att gå över från säck- till kärlabonnemang så är det mycket bättre både utifrån kostnad och arbetsmiljö.

Fotnot: Kommunfullmäktige beslutade 2019 om obligatorisk matavfallsinsamling i Stockholms stad. I januari 2023 införs obligatorium för hushåll, både villor och flerfamiljshus, samt för övriga företag som till exempel har pentryn/kök för sina anställda.

Text: Stockholm Vatten och Avfall

Föregående artikel Ökande elkostnader skrämmer mer än stigande boräntor
Nästa artikel Boverket: byggandet kan halveras under 2023

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här