AnnonsElectrolux Professional AB

SBAB: Räntor stiger snabbare än väntat

24 mar 2021

Bundna boräntor är på väg upp snabbare än väntat samtidigt som Riksbanken höjer reporäntan tidigare än väntat. Men fortsatt låga globala realräntor talar för att det inte kommer bli någon räntedramatik, skriver det statliga bolåneinstitutet SBAB.
– Europa och Sverige har – så här långt – inte drabbat av det amerikanska inflationsspöket. Trots det har ändå långräntorna gått upp något. I likhet med de bedömningar som görs på räntemarknaden i stort, bedömer vi att de långa bundna räntorna nu är på väg upp något snabbare än väntat. Det drar med sig även de långa boräntorna, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.
Idag publicerar SBAB årets andra prognos över framtida boräntor med olika bindningstider för bolånemarknaden. Enligt institutet är det främst räntor mellan fem och tio år som gått upp. Samtidigt skriver de att Riksbanken höjer reporäntan tidigare än väntat vilket drar med sig de rörliga räntorna upp.
LÄS ÄVEN: Leif Hässel: Sund ekonomi en viktigt faktor
– Under en längre tid har Riksbanken själva, de större prognosmakarna och även vi trott på en höjning av reporäntan tidigast under våren 2024. Vår bedömning är nu att reporäntan kan komma att gå upp med 0,25 procentenheter redan runt halvårsskiftet 2023. Det är betydligt tidigare än vi tidigare trott och kommer – om vi får rätt – leda till att även den rörliga boräntan går upp snabbare än väntat. Fortsatt mycket låga inflationsutfall framöver kan möjligen ändra på detta, säger Robert Boije.

Räntorna fortfarande på låga nivåer

Leif Hässel, kapitalförvaltare hos kammarkollegiet, säger att trots en uppsving i räntor ligger de på väldigt låga nivåer, och kommer troligtvis stanna där ett tag framöver.
– Vi får inte glömma att räntor stigit av positiv anledning, det vill säga att framtidsutsikterna ser bättre ut ekonomiskt. Vidare är räntan faktiskt lägre än inflation, vilket bara det säger att räntor är låga, säger Leif Hässel och fortsätter:
– Men, jag tror inte på snabbt stigande räntor eftersom centralbanker kommer att agera försiktigt. En svensk 10-årig statsobligation handlas just nu till 0,33 procent, och har under ganska kort stigit från cirka -0,20 procent. Det är rimligt att den räntan kanske handlar i 0,6 runt årsskiftet och kanske över 1 procent om 1,5 år. Det vill säga fortsatt mycket låga räntor, men något högre. De korta räntorna stiger inte förrän Riksbanken funderar på att börja höja mer, och det kommer att ta tid.
Här läser du hela SBAB:s rapport.

Föregående artikel Belåningsgraden ökar för nya bolånetagare
Nästa artikel Veidekke städar ut fuskare

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här