AnnonsStyrelsesupport

Borätt Forums styrelsepanel: Många BRF:er saknar underhållsplan

20 sep 2021

Drygt tio procent av Sveriges bostadsrättsföreningar saknar en teknisk underhållsplan och ytterligare femton procent har en plan som sträcker sig max fem år fram i tiden. Detta enligt en undersökning genomförd av Borätt Forum.

Borätt Forums Styrelsepanel visar att endast 20 procent av föreningarna har underhållsplaner som sträcker sig mer än 35 år framåt i tiden. 4,26 procent uppger att de inte vet om de har en underhållsplan, och 8,5 procent säger att det visserligen finns en plan, men att de inte vet hur långt fram i tiden den sträcker sig.

Bästa verktyget

Det är visserligen inte lag på att föreningen ska ha en teknisk underhållsplan, men det står i Bostadsrättslagen att föreningen är skyldig att hålla lägenheten, huset och marken i gott skick.

– I det arbetet är underhållsplanen är ett viktigt verktyg för styrelsen, säger Lars Svingdal på Borätt Forum Styrelsesupport. Han betonar att styrelsen behöver ha koll över vilka underhållsåtgärder som kommer att behöva göras framöver och i vilken ordning de ska tas.

Plan för finansiering

– Styrelsen behöver också planera hur större renoveringar ska finansieras. Många amorterar för att ha låneutrymme när det är dags, medan andra fonderar pengar för att kunna genomföra större underhållsinsatser, säger han.

 

 

Föregående artikel Låt matresterna jobba för klimatet
Nästa artikel Missa inte söka stöd för energieffektivisering

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här