AnnonsElectrolux Professional AB

”Att färgen har börjat flagna betyder inte att porten behöver bytas”

29 apr 2021

När renovering ligger på agendan finns det mycket att tänka på. I kvällens Borättkväll gästar bland annat Roger Sigrén från Garageportexperten, som berättar vad som gäller vi renovering av föreningens garageportar.
– Ofta är garageportar det sista och första man ser när man kommer till föreningen. Det är viktig att de ger ett positivt intryck, säger han.
­Hur ska man tänka kring gamla vipportar?
– Att färgen har börjat flagna behöver inte betyda att hela porten behöver bytas. Man får titta på detaljer som fjäderinfästningar och sånt. Börjar det bli slitet är det dags att renovera portarna. En fjäder är färdig när den är rostig och ser sliten ut, då är det dags att byta. Generellt kan man säga att när portarna börjar närma sig 25 år kan det vara dags att lägga in porten i femårsplanen.

Vad är ett vanligt problem?

– Vi kommer ofta till föreningar där portarna är stängda, men inte låsta – trots att man tror det. Det kan se låst ut inifrån men står egentligen öppen.
Vi rekommenderar att i samband med sin årliga städning utse några som ser över skicket och smörjer portarna lite. Genom att serva dem så håller de längre. Men vid nya portar rekommenderar vi att man anlitar ett proffs för att genomföra servicen. Det är dock viktigt att allt som görs är CE-märkt.
Har man en automatik på sin garageport kommer det till extra krav. Det kan vara till exempel besiktningsplikt, och då är det styrelsen som ansvarar för att det blir gjort.
– Inom en femårsperiod kommer det troligtvis bli ett kvar att besiktiga allt med en motor på, säger Roger Sigrén.
Vid nyinstallation lyfter Roger fram några saker man behöver ha i åtanke:

  • Funktion
  • Storlek
  • Design
  • Färg
  • Garantier
  • Automatik
  • Nyckelhantering

Under kvällen pratade även André Andersson från Andrés Måleri och Anita Ek från Ek & Co Fastighetsförmedling. Hela borättkvällen går att se här.

Föregående artikel Ska vi dela energi med varann?
Nästa artikel Dyraste adressen – län för län

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här