AnnonsMiele

Borätts styrelseenkät: Många har för korta underhållsplaner

24 apr 2023

Fasad, fönsterrenovering.
Den tekniska underhållsplanen underlättar styrelsens arbete. Den bör vara på minst 50 år och den bör användas aktivt.  Foto:Dagmar Forne.

 

Den tekniska underhållsplanen är det viktigaste dokumentet en styrelse har för att kunna sköta och driva föreningen. Men det gäller också att använda planen rätt.

Lars Svingdahl, teknisk rådgivare vid Borätt Forum, betonar att planen ger koll på behovet av underhållsarbete så att man kan sätta av medel, alternativt göra avskrivningar löpande, för att undvika obehagliga ekonomiska överraskningar.

Han rekommenderar att föreningen har en underhållsplan som sträcker sig minst 50 år fram i tiden.

− Den stora poängen med en löptid på 50 år är att man täcker in fastighetens hela renoveringsbehov över dess livscykel, åtminstone en gång, menar han. Tunga kostnader som stambyte, tak- och fasadrenoveringar kommer med redan från början.

Enligt Borätts senaste styrelsepanel är det drygt 28 procent av föreningarna som uppger att de har en 50-årig underhållsplan. Men än 5 procent saknar underhållsplan helt och hållet, medan nära hälften har max 30-åriga underhållsplaner.  En del har så korta underhållsplaner som 5 år.

På frågan ”hur föreningen använder underhållsplanen i styrelsearbetet” svarar majoriteten att den används aktivt. Bland frisvaren ser vi kommentarer som ”utgör utgångspunkten för planering av framtida underhåll” ”följer den när vi planerar underhållsarbete” och ”regelbunden uppföljning”.

Ett fåtal verkar inte bry sig trots att det finns en plan. ”För lite. Vi sysslar med brandutryckningar när det gäller underhåll” har en förening svarat. En annan svarar ”inte alls. Det är bara en produkt man förväntas ha”

Lars Svingdahl menar att det handlar om bra planering och möjligheten att undvika plötsliga stora kostnader som kan kräva rejäla avgiftshöjningar. Men det handlar även om rättvisa:

– Det blir rättvist för alla boende oberoende när du flyttar in, säger Lars Svingdal. Alla boende, gamla, nuvarande och kommande, delar solidariskt på kostnaden. Kanske sämre för den som säljer men bättre för den som köper.

Enligt den nya bostadsrättslagen kommer nyproducerade bostadsrättsföreningar att behöva ha en 50-årig teknisk underhållsplan som del av sin ekonomiska plan. Detta kommer att gälla från den 1 januari 2024. För äldre föreningar blir det inte obligatoriskt.

Föregående artikel Konsten att kräva konsultansvar – håll koll på ABK 09
Nästa artikel Snart kan det bli tomt i brevlådan

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här