AnnonsElectrolux Professional AB

Bostadsmarknad i förändring: allt mer säljs underhand

14 jan 2022

Allt fler lägenheter och villor läggs ut på mäklarnas egna hemsidor under rubriker som ”Snart till salu” ”På g” . Fenomenet har ökat stadigt sedan 2015 kartläggning av Booli.

Under hösten 2021 lade Booli  ut över hälften av de utbjudna lägenheterna på förmarknaden.

Utvecklingen drivs av mäklarna.

– Ett viktigt skäl är att mäklarna vill få in den som går i säljtankar ganska tidigt i processen. Man erbjuder en möjlighet för säljaren att testa av marknaden utan att man behöver hetsa fram ett beslut. Det går då att presentera intresserade köpare och så att själva försäljningen sedan går smidigare, säger Josepine Linghammar, presskontakt på Booli.

Hon förklarar också att fler bostäder bjudits ut som snart till salu under pandemin. Man vill helt enkelt slippa stora visningar där lägenheten fylls med människor, utan ordnar hellre visningar med en köpare i taget.

– Fördelarna för säljarna är att processen blir lite lugnare. För den som letar ett nytt boende är det också bättre att ha en god uppfattning om hur den egna bostaden står sig på marknaden och att man har några intressenter som är beredda att slå till. Då minskar man risken att stå med sin gamla bostad osåld när man hittat sitt nya boende, säger hon.

För köparen är nackdelen att många objekt inte kommer ut på exempelvis Hemnet.

– Många köpare riskerar att missa passande objekt, säger hon, och tillägger att köparen får lägga ner mer jobb på att hitta rätt och kontakta många olika mäklare.

Men samtidigt kan det vara en fördel för köparen slippa stora visningar och hetsiga budgivningar.

– Den här utvecklingen har pågått sedan 2015 och accelererade under pandemin. Jag tror att marknaden håller på att förändras i grunden, säger Josephine Linghammar.

Föregående artikel Boverket: Det behövs ingen lag om BID
Nästa artikel Bygg din egen lägenhet

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här