AnnonsElectrolux Professional AB

Bostadsmarknaden är kall som is – Riksbanken sänker räntan redan i år

20 feb 2023

Det går inte att sälja varken lägenheter eller villor just nu. Det är slutsatsen av SBAB:s ”Bomarknadstempen”, en ny indikator som mäter temperaturen på bostadsmarknaden. Riksbanken behöver sänka räntan redan under 2023, anser bankens chefsekonom Robert Boije.  

Utbudet av befintliga bostäder, annonstider, antalet återpublicerade annonser, andelen prissänkta bostäder, antalet budgivare, samt medelbudpremien. Under årets första månad avvek variablerna mer än två standardavvikelser under sina historiska medelvärden för både hus och lägenheter. Senast man såg en så låg nivå för lägenheter var hösten 2017, då bostadspriserna föll kraftigt.

-Vi bedömer att Riksbanken behöver sänka styrräntan redan mot slutet av detta år, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

–Mycket talar för att Riksbanken kommer att behöva vikta upp den allt sämre realekonomiska utvecklingen och den ökande arbetslösheten i Sverige och lägga mindre vikt vid vad ECB beslutar inför kommande räntebeslut”, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, i ett pressmeddelande.

En betydligt djupare nedgång i Sverige än genomsnittet för euroländerna talar enligt SBAB för att Riksbanken bör vara försiktig med ytterligare räntehöjningar och inte per automatik följa ECB:s agerande.

–Medan Riksbanken spår att styrräntan – efter att ha höjts ytterligare en gång under våren – ligger still under de kommande tre åren, bedömer vi att Riksbanken behöver sänka styrräntan redan mot slutet av detta år”, säger Boije i pressmeddelandet och pekar på fallande BNP, ökande arbetslöshet och lägre inflation som huvudskäl att skruva ner räntetrycket igen.

Byggandet påverkas också negativt av räntan. SBAB:s prognos säger att antalet påbörjade bostäder faller till 35 000 i år, jämfört med 68 000 under 2021.

–Det är en dramatisk nedgång vi nu ser i bostadsbyggandet på kort tid och särskilt på villasidan där det är i det närmaste stendött. Man får gå tillbaka till 2013 för att hitta en lägre byggtakt, säger Boije.

 

Föregående artikel Fem snabba…
Nästa artikel Pengabråk om sopsugen i Skarpnäck

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här