AnnonsElectrolux Professional AB

Bostadsrätt lockar intresse från Ryssland

16 feb 2021

Sveriges näst minsta kommun har lockat media från hela landet. Anledningen är att kommunen säljer en bostadsrätt för en krona, något som fått intresse hela vägen från Ryssland.

Det var VK, Västerbotten-kuriren, som först uppmärksammade lägenhetsförsäljningen via sociala medier. Kort därpå hade Sorsele kommun fått samtal från både SVT och DN. Enligt kommunchef Christer Normark har bostadsförmedlaren på kommunen blivit helt nerringt, och även Christer medger att det varit lite hektiskt de senaste dagarna.

Christer Normark, kommunchef Sorsele kommun.
Christer Normark, kommunchef Sorsele kommun.

– Jag märkte i veckan när samtalen flyttades över till mig att det är lite ansträngt, säger Christer Normark.

Även personer som är intresserade av lägenheten har hört av sig. Allt från lokalbor till stockholmare har visat intresse, men det mest märkvärdiga är nog intresset från öst, nämligen Ryssland. Men trots att intresset finns menar Christer att allt har blivit uppblåst.

– 
Vi har nog 100–200 intressenter på lägenheten. Det här ryska spåret är nog ändå begränsat. Vi har ett par ryska förfrågningar, men att det skulle vara övertaligt ser jag inte. Det har nog bara blivit en mediagrej, säger han och fortsätter:

– När jag pratade med DN frågade hon (DN:s journalist) om det var ett PR trick från kommunens sida. Men det var de facto inte vi på kommunen som kontaktade media, utan det var lokalmedia som hittade försäljningen via sociala medier. VK skrev en notis och sen har det brakat iväg och blivit stort.

 

LÄS ÄVEN: Ny lag ska öka tryggheten vid bostadsaffärer.

Bakgrund

Kommunen stödköpte åtta lägenheter av bostadsrättsföreningen för att rädda den. Sedan dess har föreningens ekonomi blivit bättre och 2017 tog kommunen beslutet att sälja av lägenheterna. Andrahandshyresgästerna fick förtur i försäljningen, och priset sattes till en krona. Sex av åtta hyresgäster nappade på erbjudandet och köpte bostadsrätten.

– Därför ligger den nu ute för en krona. Men det kommer bli en öppen budgivning på lägenheten, men är det ingen som lägger över en krona så får vi väl lotta ut den mellan alla intresserade, säger Christer Normark.

Men bostadsförsäljningen har inte bara resulterat i många samtal, intresse från Ryssland och mycket utrymme i media. Christer berättar att kommunen redan kan se att intresset för Sorsele kommun har fått draghjälp.

– Det har nog redan gett något. vi har ett allmännyttan-bolag som förvaltar våra hyresrätter, men redan där har vi sätt att intresset har ökat. Vi har nog redan haft lite mersmak av det här. Kommunens inflyttningskordinator kommer få allt material efter detta, för att jobba vidare med. Vi ser det som att ”det här blev inte så dumt, ändå”.

 

 

 

 

Föregående artikel Möt Borätt Forums långvariga partner: Bolander & Co
Nästa artikel Mäklare åtalad för grovt skattebrott – lurat kunder på miljonbelopp

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här