AnnonsMiele

”Bottenfiskaren” och ”Matcharen” så fyndar du på bomarknaden

6 okt 2022

Bostadsmarknaden har åkt på en rejäl kalldusch i spåren av höjda räntor, inflation och den globalt finansiella oron. Rekordmånga lägenheter har fått prissänkas under de senaste veckorna. Det finns mer eller mindre framgångsrika strategier när det kommer till budgivningen.

Att bottenfiska är att lägga ett skambud som kommer att få säljaren att sakta men säkert närma sig dig, enligt Günther Mårder, Företagarnas vd. Foto: Adobe Stock.

En av dessa, enligt Företagarnas vd Günther Mårder, är ”Bottenfiskaren” vilket förutsätter att du har kunskaper om marknaden och påläst kring priserna i området. Strategin kan användas när inga bud har lagts efter visningen. Att bottenfiska är att lägga ett skambud som kommer att få säljaren att sakta men säkert närma sig dig, enligt Günther Mårder. Han kallar det förväntansförankring. Redan efter andra visningen kommer säljaren att tänka att man ligger fel i pris.

”Matcharen” innebär att du matchar sista budet men adderar också frikostiga tillägg som exempelvis att erbjuda flexibel inflyttning, avböja flyttstädning, låta säljaren få behålla förvaringsutrymme ett antal månader för att underlätta för nästa flytt eller få lämna kvar vilka saker man vill.

Günther Mårder själv vann sin budgivning genom att använda sig av ”Skygga strategen”. En metod där du riskerar att bli väldigt illa omtyckt, inte bara av säljare utan också av mäklare, varnar han.

”Skygga strategen” ger sig inte in i en budgivning utan ger bara ett erbjudande. Det är alltså inget formellt bud och ska inte förmedlas till andra köpare, du tillåter inte att ditt namn förekommer på listor bland budgivare. Här sätter man mäklaren i en rävsax och man får vara beredd på att bli hatad. För att lyckas måste du komma med något betydligt mer attraktivt än den uppgörelse som är på gång att ske och vara beredd att avsluta affären omedelbart”.

”Den kan bara användas om utgångspriset ligger avsevärt mycket lägre än det förväntade slutpriset. Men just nu är vi inte inne i en sådan marknad så den som kör Bazookan i dag kan skjuta bort sig helt”.

Källa: DI

Föregående artikel Elpriset faller kraftigt
Nästa artikel Lättare att anmäla felaktig folkbokföring

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här