AnnonsStyrelsesupport

Brf Gröna Huset: ”Vi känner att vi bara har skrapat på ytan”

16 jun 2021

 

BRF Gröna Huset
BRF Gröna Huset

På Västra Kapellgärdet i Uppsala ligger den karaktäristiska bostadsrättsföreningen Gröna huset. PEAB uppförde fastigheten 2014 och hade redan då lång hållbarhet i fokus.

Huset är byggt för att vara energisnålt med extra tjock isolering i taket, energifönster och energiåtervinning på ventilationen. Men det ”gröna tänket” stannar inte där. Föreningens styrelse har tagit över stafettpinnen och jobbar aktivt med frågan.

– Vi känner att vi bara har skrapat på ytan, säger Jouni Haapakoski ordförande i Brf Gröna Huset.

– Jag skulle vilja säga att vi hela tiden har ett grönt tänkande som genomsyrar besluten. Allt från sopsortering till nya investeringar.

Han berättar att styrelsen alltid har en aktiv dialog om olika lösningar som gynnar miljön. Stort som smått, och föreningens kommande installation platsar in i den första kategorin.

– För två år sedan kom det in en motion om att installera solceller, vi utförde en undersökning och det såg bra ut. Nu har vi kommit så långt att arbetet ska starta i sommar. Anläggningen kommer driva hela fastighetens (exkl lägenheternas) elförbrukning, säger han och fortsätter:

– I förlängningen ska förhoppningsvis anläggningen kunna lagra energi också. Vi är inte riktigt där än, men vi hoppas att lösningar för det finns inom 5–6 år.

Solcellsanläggningen ska också bidra med el åt föreningens planerade nya laddstolpar.

– Vi kommer installera nya elstolpar i garaget och eventuellt utomhus. I dag har vi nio men vi behöver fler.

Leverantörer spelar roll

När styrelsen i Brf Gröna huset väljer entreprenörer och leverantörer handlar det inte bara om priset, utan de ställer även krav på att entreprenörerna ska vara så miljövänliga som möjligt.

– Vi försöker alltid ha ett grönt tänk när vi anlitar en entreprenör. Vi vill att de till exempel väljer energismarta material, och använder sig av energismarta val när de arbetar hos oss. När vi till exempel ska måla om fasaden om några år behöver vi hitta en entreprenör som är miljösmart i sina metoder och materialval.

Han berättar att de just nu kollar på hur man skulle kunna hjälpa föreningens medlemmar med att byta ut till exempel vitvaror i lägenheterna som drar mycket energi – till mer energisnåla vitvaror genom att erbjuda nya till ett rabatterat pris. Men det viktiga är att dialogen alltid finns där, både i styrelsen och övriga medlemmar.

– Inför varje styrelsemöte har vi ”öppet hus”, där medlemmar för komma och ställa frågor, komma med idéer eller få hjälp med något de önskar.

Jobbar ni något med delnings och cirkelekonomi?

– Det är en populär fråga. Vi har läst lite om det, och dialogen finns där. I dag har till exempel jag erbjudit mina verktyg till grannar när de behövt det. Men självklart finns det möjligheter där också. Snart ska vi faktiskt uppföra ett bytesskåp, där man till en början kommer kunna byta böcker med varandra. Allt från barnböcker till skönlitteratur – så slipper man köpa nytt hela tiden.

Vad är viktigast för er i styrelsen?

– Vi hade en diskussion om det på det senaste styrelsemötet där frågan ”vad är vår viktigaste uppgift?” dök upp. Vi kom fram till att ringa in det i tre huvudområden. Det ena är tryggheten, man ska alltid kunna få hjälp om något händer. Den andra är ekonomin. Vi har höjt avgiften en gång förra året, men annars känner vi att ekonomin är väldigt bra. Enligt våra förvaltare har vi en unik situation, vilket ger oss medel att verkligen satsa på saker som ökar boendemiljön. Och det tredje är just boendemiljön.

Tips:
  1. Ha en aktiv dialog med medlemmar. Tillgodose allas behov och var aktiv i dialogen.
  2. Ta vara på medlemmarnas kunskap.
  3. Bli inte bekväm! Var aktiv i styrelsen och hitta lösningar på problemen.
Föregående artikel Borätt Forum Nyheter v. 24
Nästa artikel Förslag till nytt regelverk för bygglov

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här