AnnonsElectrolux Professional AB

De flesta sköter sig men…

17 aug 2021

 

Visst händer det att medlemmar i bostadsrättsföreningar använder tvättstugan för länge, stör grannarna med hög musik, röker i trapphuset eller slänger sopor i fel kärl. De allra flesta ser sig ändå som oförvitliga.

 

Detta enligt en undersökning som SBC har presenterat under sommaren. Rapporten visar att endast 10 procent uppger att de någon gång brutit mot föreningens stadgar eller ordningsregler. Men 11 procent svarar att de inte vet om de brutit mot någon regel.

De vanligaste regelbrotten är att man spelat musik efter tillåten tid, eller att man slängt grovsopor bland vanligt hushållsavfall. Hela 32 procent av regelbrytarna uppger sig skyldiga till sådant. Att förvara personliga saker i gemensamma utrymmen är en annan vanlig förseelse, 27 procent.

18 procent uppger att de använt tvättstugan efter utsatt tid, och 17 procent medger att de är skyldiga till otillåten andrahandsuthyrning. 11 procent har grillat på balkongen trots förbud. 11 procent uppger att de genomfört omfattande renoveringar eller ingrepp i lägenheten utan styrelsens tillåtelse.

SBCs bolagsjurist Stefan Lindberg anser att det är problematiskt att så många bryter mot reglerna, eller inte ens har en aning om de gjort något fel.

Han anser att bostadsrättsföreningarna bör arbeta aktivt med att informera om vikten av att reglerna följs och konsekvenserna om man inte följer dem.

– Att majoriteten uppger att de inte brutit mot några ordningsregler är givetvis positivt och visar på att många föreningar prioriterar detta i sitt löpande arbete, säger han i repporten.

 

 

Föregående artikel Var rädd om träden i staden!
Nästa artikel Skyfall ger vattenskador – gäller försäkring?

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här