AnnonsElectrolux Professional AB

Deklarera försäljning av bostadsrätt – 9 av 10 gör fel

27 apr 2021

I år ska cirka 340 000 hushåll deklarera försäljning av bostadsrätt, runt 70 000 fler än 2019. Har man genomfört ombyggnationer, renoveringar eller underhåll i sina bostadsrätter kan man söka om avdrag för kostnaderna. Avdragsreglerna är dock snåriga.

– Det är fel i nio av tio redovisningar, säger Johan Schauman, deklarationsexpert vid Skatteverket. Är det en ombyggnad, säg en ny planlösning för köket, är hela kostnaden avdragsgill oberoende av när ombyggnationen gjorts. Likaså om du installerat ett kylskåp, under förutsättning att det inte fanns något sådant innan i lägenheten.

Men har du ersatt ditt gamla uttjänta kylskåp med ett nytt eller målat om i ditt nya kök räknas det som en reparation, berättar han. Då är endast en del av kostnaden avdragsgill och bara om arbetet gjorts inom de senaste fem åren innan försäljningen.  Dessutom måste den sammanlagda kostnaden per kalenderår vara minst 5 000 kronor.

Det blir alltså särskilt krångligt när bostadsrättsinnehavaren låtit genomföra arbeten som både går att koppla till ombyggnation och reparation. Gränsdragningen är inte alltid helt solklar.

Håll koll på dina kvitton

En annan felkälla i redovisningarna är att det saknas verifikationer, exempelvis kvitton, på det man ansöker om avdrag för, säger Johan Schauman. Ibland fungerar inte kvittona heller eftersom de är för ospecificerade.

– Ofta försöker man göra någon slags uppskattning av kostnaderna. Men det räcker oftast inte riktigt för att man ska beviljas avdrag.

Det finns dock sätt att få vissa avdrag även om kvitton saknas. För att visa din kostnad kan du använda till exempel kontoutdrag, prisstatistik eller lånehandlingar.

Bara fullt avdrag för om- och tillbyggnader samt rena nyheter

Fullt avdrag får alltså man bara på varaktiga förändringar som om/tillbyggnad eller när man tillför något helt nytt som inte funnits i lägenheten tidigare. Annat, det vill säga att du har bytt ut något som redan fanns i bostaden eller renoverat utan att ändra planlösningen räknas som reparation. Vilket bara är delvis avdragsgillt och bara om det är gjort under de senaste fem åren. Eller?

Två typer av reparationer

För nu blir det lite mer komplicerat. Det finns nämligen två typer av reparationer. En där produkten eller materialet är likvärdigt med det som du bytte ut. Men också en där du har bytt till betydligt bättre eller dyrare material eller produkt. Säg att du till exempel ersatt den gamla plastmattan i köket med klinkers. Då kan du dra av kostnaden oberoende av när du gjorde den.

Men, och nu kommer vi till det riktigt krångliga. Bytte du till klinkers för mer än fem år innan du sålde bostaden får du inte avdrag för den del av renoveringen som räknas som reparation och underhåll. Det vill säga kostnaden för en ny plastmatta. Man får alltså bara avdrag för vad man skulle kunna kalla mervärdet efter fem år. Krångligt.

Men det finns ytterligare en aspekt att ta hänsyn till. Har du verkligen genomfört en reparation? För har du till exempel ersatt ditt fullt fungerade kylskåp med ett kylskåp med lite mer finesser och häftigare design, får du antagligen inte något avdrag alls. Det är nämligen inte med nödvändighet en reparation. Samma sak om du rivit ut ett fullt fungerande kök och ersatt det med ett nytt.

LÄS ÄVEN: Experten: Avgifter bör höjas rejält i nyproduktioner

Ombyggnad, reparation och kvitton är alltså tre bra vägledande ord när det kommer till möjligheterna att få avdrag för sina förbättringsutgifter. Det finns förstås också mycket bra hjälp att få på Skatteverkets hemsida.

Glöm heller inte att alla kostnader i samband med försäljningen som mäklararvode, annonseringskostnader och styling inför försäljning kan dras av.

Flera orsaker till den stora mängden sålda bostadsrätter

Det finns antagligen flera anledningar till att så många som hela 340 000 bostadsrätter såldes under 2020, menar Johan Schauman. Coronaeffekter som att fler vill bo större eller kanske flytta lite längre ut från stadskärnan. Den slopade vinstbeskattningen bidrog säkert också liksom att gränsen för uppskjuten vinst begränsades till 3 miljoner vid halvårsårsskiftet 2020.

– En hel del dyrgripar såldes nog på grund av det.

Mer information om ansökan om uppskov och alla detaljer om avdrag för förbättringsutgifter finns på Skatteverkets hemsida.

– Hör av dig om du är osäker, vi hjälper dig gärna, avslutar Johan Schauman, deklarationsexpert vid Skatteverket.

Föregående artikel Experten: Avgifter bör höjas rejält i nyproduktioner
Nästa artikel Tips inför köpet av din första bostadsrätt

1 Kommentar

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här