AnnonsElectrolux Professional AB

Deklarera såld bostad – tre tips

5 apr 2023

Förra året sålde 393 822 personer sina bostäder och ska deklarera för det i år enligt uppgift på Skatteverket. I ett pressmeddelande tipsar de om att de har en e-tjänst som är öppen året runt, där alla uppgifter kan förberedas direkt efter försäljningen. Uppgifterna kan sedan hämtas in i den digitala deklarationen när det är dags.

– Det som många upplever som krångligt är att skilja mellan grundförbättring eller reparation och underhåll. Vid grundförbättringar går det att göra avdrag för hela utgiften. Vid reparationer och underhåll ges bara avdrag för kostnader de senaste fem åren före försäljningen, säger Emelie Köhn, deklarationssamordnare på Skatteverket i ett pressmeddelande.

Grundförbättring kan vara en till- eller ombyggnad av huset eller nyinstallation av en tvättmaskin om det inte funnits förut. Reparationer och underhåll kan vara utbytt köksinredning eller en ommålning.

Kostnader för mäklararvode, annonsutgifter, stajling och fotografering kan dras av. Spara därför kvitton och fakturor. Den som sålt en bostadsrätt kan även göra avdrag för kapitaltillskott, vilket oftast är förifyllt då bostadsrättsföreningen ska rapportera det till Skatteverket.

Det går att göra allt klart direkt efter försäljningen i en förberedande e-tjänst och sedan hämta in uppgifterna till bilagan i den digitala deklarationen när det är dags för den. Skatteverket har även hjälptjänster för att ta reda på vilka renoveringsutgifter som ger rätt till avdrag och hur mycket samt för att räkna ut möjligheten att få uppskov med skatten, för den som köper ny bostad.

– Vi rekommenderar alla som har en lite mer komplicerad deklaration att deklarera digitalt. Risken för fel är sex gånger högre i pappersdeklarationer med bilagor än i motsvarande digitala deklarationer. Ofta är det helt onödiga fel, som summeringsfel eller att någon missar att föra över uppgifter i rätt rutor. Överföringar och summeringar sker automatiskt i e-tjänsten, säger Athina Karapanagiotidou, sektionschef på Skatteverket.

Tre tips för den som deklarerar bostad:

Förbered alla uppgifter i god tid.

Använd hjälptjänster för att göra avdragen på rätt sätt och beräkna möjlighet till uppskov.

Deklarera digitalt.

Källa/text: Skatteverket

Föregående artikel Stopp i avloppet kan bli en dyr historia
Nästa artikel Priser på bostäder stiger

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här