AnnonsElectrolux Professional AB

Delad solenergi blir skattefri

8 apr 2024

Energi Solenergi Solceller
Nu är det tillåtet att bygga solcellsanläggningar som delas av flera fastigheter och som ägs av fastighetsägarna själva.

Kvarteret Tamarinden i Örebro byggs med ambitionen att bli en klimatsmart stadsdel. Nu har ett par lagliga hinder röjts undan genom beslut i Energimarknadsinspektionen och Skatterättsnämnden.

I januari kom beskedet att  det är lagligt att bygga ett delningsnät, ägt av fastighetsägarna själva. Nu har Skatterättsnämnden beslutat att energidelning mellan fastigheter ska vara skattefri.

– Beskeden från Skatterättsnämnden och Energimarknadsinspektionen är systemförändrande och banar väg för att bygga lokala energisystem på ett nytt sätt och kommer att förändra sättet att bygga moderna stadsdelar. Vi är mitt uppe i en kursändring och i framtiden kommer vi att se på besluten som avgörande delar av den energiomställning som nu pågår, säger Jonas Tannerstad, chef el- och automation på ÖrebroBostäder.

– Beskedet om skattefri energidelning är en förutsättning för att genomföra energidelningen i Tamarinden. Det är en seger för oss alla som hjälper oss att klara framtidens klimatutmaningar och bidrar till en hållbar elförsörjning i en klimatsmart stad, säger Jan Johansson, projektledare för energi och hållbart byggande på Örebro kommun.

 Men ännu är inte segern helt vunnen. Skatteverket kan överklaga Skattenämndens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen.

Källa: Förvaltarforum och Örebrobostäder

Föregående artikel Så kan brf hantera sega betalare
Nästa artikel Sekretess skyddar kriminella

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här