AnnonsElectrolux Professional AB

Den rörliga räntan dubbelt så hög om ett år

13 jun 2022

Swedbank reviderar prognosen för boräntorna. De räknar med att räntan på treåriga lån ligger på 3,5 procent om ett år – dubbelt så hög som idag. Lån med en löptid på fem år väntas räntan ligga på 3,8 procent.

”Mycket talar för att inflationen dröjer sig kvar på höga nivåer, vilket torde stressa Riksbanken att skynda på med räntehöjningar. Därför reviderar vi upp prognosen för bolåneräntorna. Vi räknar med att den rörliga bolåneräntan ligger på 3,4 procent om ett år”, säger Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank, i ett pressmeddelande.

Både Nordea och SEB räknar med forsatta räntehöjningar under året. Foto: Adobe Stock

Enligt Swedbanks nya prognos stiger kärninflationen, KPIF exklusive energi, till 5 procent under sommaren för att sedan ligga på den nivån under det andra halvåret och gradvis sjunka under nästa år.

Styrränta på 1,75 procent

Banken tror därför att Riksbanken slår till med en styrräntehöjning om 50 punkter i juli följt av höjningar om 25 punkter vid varje policymöte fram till april nästa år. Med den prognosen ligger styrräntan på 1,75 procent i april 2023. Framför allt bedöms det påverka räntor med korta löptider och ger en rörlig boränta (listränta) på 3,4 procent om ett år, vilket är dubbelt så högt som dagens nivå och där väntas den ligga kvar under 2023.

Både Nordea och SEB räknar med fortsatta räntehöjningar under året som i värsta fall kan det leda till stagflation, ett läge med negativ tillväxt under en längre tid kombinerat med hög inflation och stigande arbetslöshet.

Fotnot: KPIF – målvariabel för inflationsmålet

Föregående artikel Höjer värdet i brf:en
Nästa artikel Ett rekordhögt utbud av bostäder – främst bostadsrätter

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här