AnnonsElectrolux Professional AB

Det är dyrt att vara fattig

19 jul 2023

Under det närmaste året kommer över hälften av de svenska hushållens bostadslån, som motsvarar otroliga 2,32 biljoner kronor, se sina räntebindningar löpa ut. Detta väcker oro då räntorna har stigit och fler höjningar förväntas. Många hushåll kan nu hamna i en besvärlig situation, eftersom deras fasta boräntor kommer att löpa ut och de tvingas anpassa sig till det högre ränteläget. En räntesmäll väntar.

Den ökande ekonomiska pressen på hushållen har en makroekonomisk fördel genom att det kan dämpa inflationen. Men samtidigt upplever många det som orättvist att bankerna fortsätter att redovisa rekordvinster under dessa tuffa tider. Konsumenter kritiserar bristen på konkurrens mellan bankerna, vilket gör det svårare att förhandla ner räntekostnaderna.

Många konsumenter anser att det är stötande att bankerna seglar vidare och gör stora vinster fast det är bistra tider. Foto: Adobe Stock.

Många konsumenter anser att det är stötande att bankerna seglar vidare och gör stora vinster fast det är bistra tider.

För att lindra den ekonomiska bördan uppmanas lånekunder att försöka förhandla om bättre villkor och ränterabatter. Även om svenskarna inte är vana vid att pruta, finns det möjligheter att förhandla ner räntorna på bolånen och därmed minska den ekonomiska pressen. Amorteringsfrihet erbjuds som en möjlighet för de som har svårigheter att betala av sina lån. Trots detta befinner sig många hushåll i en svår situation, och de med höga inkomster och starkare ekonomi har ofta fördelen i förhandlingarna med bankerna.

 

 

Föregående artikel Ta avstånd från rättshaveristen
Nästa artikel Förebygg stopp i avloppet

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här