AnnonsElectrolux Professional AB

”Det är ingen väsentlig höjning av avgiften”, hävdar JM och hotar i skriftlig form 

19 sep 2023

Tolv bostadsrättsköpare i Västerås vill häva sina köpeavtal och driver en rättslig tvist mot byggjätten JM. Anledningen är 37 procents högre årsavgift än vad som har angivits i förhandsavtalet. Deras grupptalan fick grönt ljus i Västmanlands tingsrätt men då överklagade JM. Nu ska målet upp i hovrätten. 

”Det är ingen väsentlig höjning av avgiften”, hävdar JM. Jan Santaniemi är en av de tolv köparna som vill häva köpet, för hans del handlar det om 42 procents ökning av avgiften. Din kommentar till JM:s utspel? 

 

Jan Santaniemi är en av de tolv bostadsrättsköpare i Västerås som vill häva sina köpeavtal och driver en rättslig tvist mot byggjätten JM.

-Jag har svårt att se vad JM menar. När vi började driva det här ärendet pratade jag med projektledaren i vårt bygge ”Sjöbris 1”. Jag frågade honom vad han anser vara en väsentlig kostnadsökning? Om jag är bilförsäljaren och säljer en bil till dig och du kommer och ska hämta den men bilen blev 42 procent dyrare, vad skulle du säga då? Då vill jag inte ha den, säger projektledaren.  

-Nej, just det, du har gått in i en affär under vissa premisser sedan förändras det med kraftiga kostnadsökningar, 42 procent för min del, och för gruppen ligger snittet på 37 procent, berättar Jan. 

Jan Santaniemi har blivit kontaktad av flera bostadsrättsföreningar runt om i landet som vill prata om hur de har hanterat ”JM-affären” och hur det har gått.  

-Jag tror att vi kommer att vinna det här målet. Det som är tråkigt är att det tar så lång tid. Ärendet ligger nu hos hovrätten. 

-Tillträdet är i november men vi kommer inte att tillträda eftersom vi inte kommer att skriva på upplåtelseavtalet. Det har våra juridiska rådgivare sagt till oss och det följer vi. För skriver vi under har vi accepterat höjningen. 

-Jag vill också tala om att JM har redan från början drivit på att det är brf-styrelsen som godkänt och tagit beslutet om avgiftshöjningen.  Men i själva verket  är det JM med sin interimsstyrelse som godkänt det (inte en boende-styrelse, red:s anm.)  JM har hela tiden varit ganska hotfulla i skrift och talat om för oss att om vi inte skriver på så kommer vi att drabbas av det ena och det andra, avslutar Jan Santaniemi.

Föregående artikel Byggbranschen vill skärpa kontrollerna på byggen
Nästa artikel Spara genom att prioritera lånen

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här