AnnonsMiele

Det är tajming och tur som styr

3 aug 2023

Foto: Adobe Stock.

Glöm det där med smarthet och skicklighet. När det gäller din ekonomi är det mest tajmning och tur som styr. ”Slumpen avgör”, säger ekonomiforskaren Gustav Almqvist. Den som sålde sin bostad precis innan priserna föll, eller som band sin ränta i tid innan höjningarna, kanske skrockar nöjt. Men vi är alla förlorare i inflationsekonomin då priserna rusar och pengarna blir mindre värda.

– Men en del grupper drabbas extra hårt, förklarar Gustav Almqvist, doktor i ekonomi och forskare vid Handelshögskolan i Stockholm. Allra värst är det förstås för dem som redan tidigare hade knappa marginaler. Men också högt belånade som möter kraftigt stigande räntor får det jobbigare.

– Nästan allas boendekostnader ökar just nu, säger Almqvist, som intresserar sig för beteendeekonomi. ”De som gjort stora affärer, som att köpa en dyrare bostad precis innan krisen, drabbas dessutom genom att deras kapital, sparandet i bostaden, minskar i värde.” Fast det beror inte på oskicklighet, understryker Almqvist.

Det handlar lika mycket om otur. ”Slumpen avgör ofta vad som blir en bra eller dålig investering, tur och otur kan bli otroligt utslagsgivande.” Att ta risker och låna pengar har varit väldigt lönande under högkonjunktur och vid låga räntor. Men så kom vändningen snabbt och det som tidigare framstod som smart och lyckosamt blir nu riktigt tungt. Den olyckliga tajmingen kan påverka människor resten av livet.

Föregående artikel Vad händer med avfallskvarnarna i Norra Djurgårdsstaden?
Nästa artikel Historiskt låg lånetillväxt

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här